Ljubas

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 4 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 6847) - Broj facebook komentara:

Prezime Ljubas nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Ljubas, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: AnaPoveznice: Ljubas | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

LjubanLjubanovićLjubančić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Zeljka1971 - Datum: 15.3.2023.

Rođena sam Ljubas iz sela Čifluk. Nova Bila. Tamo su bile 2 porodice Ljubas Fanje i Nike koji su bili stričeviči. Franjo je imao 3 sina, a Niko 4. Neki su greškom zbog nepravilnog izgovora upisali prezime Ljubes i Ljubez. Ne znam odakle su te obitelji doselile.


Philomy - Datum: 18.7.2022.

Porijeklo prezimena Ljubas je iz sela Roškog polja koje pripada općini Tomislavgrad. Nalazi se na području sjeverozapadne Hercegovine. Ljubasi su isključivo Hrvati. Mnogi odavno žive na pojedinim područjima Republike Hrvatske. Pojedine obitelji su se odselile na područje grada Bugojna i Jajca gdje su nastali drugačiji oblici toga prezimena kao što su Ljubos i Ljubez.


Zoran Vrgec - Datum: 23.11.2011.

Ljubasi su porijeklom iz Roškog Polja, jedna loza, a druga iz sela Ljubnić kod Bugojna. Bugojanci danas uglavnom žive u Slavoniji - selo Stari Mikanovci kod Đakova, nešto malo ih je u Splitu, a ima ih i u Njemačkoj - Hamburg,Frankfurt, Baden-Baden.


Bruno Ljubez - Datum: 27.8.2011.

Pišući knjigu Jajce grad, prilog povijesti posljednje bosanske prijestolnice, koja je zapravo povijest Jajca, spomenuo sam stare jajačke rodove.Među njima su i Ljubezi, kojima i ja pripadam. Ljubezi, kojih je u Jajcu do pred rat bilo nekoliko stotina, bili su nekada Ljubasi.Moj ogranak Ljubasa doselio se u Jajce sredinom 19. stoljeća sa Kupresa, iz Gornjeg Malovana. Ovi su Ljubasi pripadali ogranku Ljubasi - Dokani. Na Kupres su Ljubasi došli neutvrđenog datuma iz Roškog Polja kod Duvna. Spremajući knjigu našao sa podatak jednog dubrovačkog pisara koji je zabilježio da je u Konavlima 1114. godine jedan "Gliubese" prisvojio crkvu sv. Martina za svoju sektu.
Jajački Ljubasi su dolaskom u Jajce zatekli neke obitelji Ljubeza i po analogiji, za vrijeme Austro-Ugarske, zahvaljujući administraciji, postali Ljubezi.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: