Alviž

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2572) - Broj facebook komentara:

Prezime Alviž nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Alviž, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: Nik AlvižPoveznice: Alviž | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 12.12.2012.

Hrvatsko prezime.Najvecim dijelom iz Sibenika.Danas u Hrvatskoj zivi oko 200 nositelja ovog prezimena,a najvise ih je u zatonu kraj Sibenika(60) i u Sibeniku(30)...Prisutno je u 9 hrv.zupanija,a najvise u:Sibensko-kninskoj,Zadarskoj,Istarskoj,Zagrebackoj,Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj zupaniji.Ovo prezime po podrijetlu je p a t r o n i m i k jer je izved.od m.imena prvonositelja A l v i z a(na z tvrdi znak),nom.A l v i z,sto je prema ARJ-u(dio I)hipokoristik od osobnog m.imena Alojzija.U navedenom ARJ-u navedenu su ovi hipokoristici od m.imena Alojzije:Aloiz,Aloviz,Aluviz,A l v i z(na z tvrdi znak).U izvorima je zapisano Alviz od XV.st.a A l v i z(na z tvrdi znak)od XVII.st.M.ime Alojzije,lat.Aloisius/Aloysius--prema onomasticaru prof.M.simundicu--izved.od svnjem.A l w i s i=koji je veoma pametan.Od a l=vas,cio i w i s i=pametan.Glas s>z.Leksikograf dr B.Klaic je naveo da je m.ime Alojzije izved.od staronjem. a l w i si,sto znaci s v e m u d r i.-I z v o r:M.Simundic,Rj.osobnih imena,Zgb,1988,str.10;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zgb,1962,str.57;ARJ(dio I),Zagreb,1880-1882,str.76.-77.


Božidar Alviž - Datum: 20.3.2012.

Prezime Alviž je porijeklom iz Španjolske (Alvizo),te se jedan mornar iskrcao u Šibeniku i došao u raslinu i promjenio prezime da bi se više prilagodijo u Alviž,sasd ih ima najviše u Raslini,ali smo raspršeni po cijelom svijetu.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: