Kamenjašević

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 4024) - Broj facebook komentara:

Prezime Kamenjašević nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Kamenjašević, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: PejoPoveznice: Kamenjašević | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

KamenjarinKamenicaKamenićKamenčićKamenjašKamenarKamenšćakKamenkoKamenski

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Šemso Kamenjašević - Datum: 5.1.2012.

Preci današnjih Kamenjaševića, pretpostavlja se da su bili mjerači soli ili pak njeni prodavci, pa su po tome prvo dobili nadimak, a poslije i svoje današnje prezime.
Prezime se najviše čulo po istočnoj, odnosno sjevernoistočnoj Bosni. Djed našeg čitaoca živio je i radio u Puračiću (Lukavac), a otac se rodio u Tuzli. Porodična predanja su štura i neodređena. Po predanju porijeklom su iz okoline Livna, a prezime Kamenjašević dobili su po tome što su za vrijeme turske vladavine tucali kamen za izgradnju puteva. Međutim, neki smatraju da su prezime dobili po tome što su se doselili iz sela Kamenjaša (Breška-Tuzla). U porodici su nejasne predstave o odnosu sa porodicama sa prezimenom Divković, ali je izvjesno da su ove dvije porodice bile rodbinski usko povezane. Na kraju, čitalac navodi da pored Kamenjaševića Hrvata, postoji i veliki broj Kamenjašewvića muslimana.
U Tuzli su 1768. godine živjele dvije porodice sa prezimenom Kamenjašević, sa ukupno 13 nosica ovog prezimena. U porodici Ivana Kamenjaševića (Joannes Kamegnassevich)bila su četiri odrasla člana, a u porodici Tome Kamenjaševića (Bartholomeus Kamegnassevich) pored troje odraslih bilo je i dvoje djece.
U Bosni i Hercegovini postoji više naselja koja se zovu Kamenjaši. U selu Obodnici (Tuzla), krajem prošlog vijeka neseljenom muslimanima, postoji zaselak Kamenjaši. U oklini Brčkog zaselak Bok zove se Kamenjaši i naseljen je krajem prošlog vijeka najvećim dijelom Hrvatima. U selu Zasevica (Bosanski Šamac) u isto vrijeme postojao je zaselak takođe zvan Kamenjaši, i on naseljen Hrvatima.
Neposrijedno poslije drugog svjetskog rata u Županji živjela je jedna famelija sa prezimenom Kamenjaš, sa osam nosioca ovog prezimena. U Bošnjacima je u isto vrijeme živio svega jedan nosilac ovog prezimena, a u Zagrebu je živjela dvočlana porodica sa ovim prezimenom, izvjesno doseljena upravo iz Tuzle. Kako je danas jasno je, ne znamo.
Muslimani Kamenjaši u Pomenićima (Visoko), koji je poslije prvog svjetskog rata u ovom selu bilo šest kuća, starinom su Čauševići s Kamenskog (dolina Krivaje) kod Careve Ćuprije. Predak im se doselio poslije kuge. Brčanski Kamenjaševići, jednim dijelom, bavili su se trgovinom. U selu Bok (Brčko) 1911.g. trgovinom poljoprivrednim proizvodima bavio se Marko Kamenjaš, a Kamenjašević Ivo držao je u samom Brčkom gostionicu. U Brčkom je 1920.godne izvjesni Anto Kamenjašević trgovao poljoprivrednim proizvodima.
Pošto je u solarskoj terminologiji kamen soli bila mjera za so moguće je da su preci današnjih Kamenjaševića bili mjerači soli ili njeni prodavci, pa su po tome i dobili prvo nadimak, a poslije i svoje današnje prezime.
Iz izloženih saznanja o Kamenjaševićima vidi se da se ovaj rod prvi put spominje u Tuzli, u samom gradu, sedamdesetih godina osamnaestog vijeka. Oba oblika prezimena Kamenjaš i Kamenjašević javljaju se u isto vrijeme za pripadnike istog roda. Za sada nemamo nikakvih potvrda da bi Kamenjaševići, bar pod ovim prezimenom mogli biti porijeklom iz jugozapadne Bosne. Mogućnosta da su se Kamenjaševići odvojili od Divkovića za sada ne možemo potvrditi. Na osnovu rečenog proizilazi da su kamenjašima nazvani oni koji su se bavili solarskim poslovima, možda najprije na tuzlanskom području, a njihove raselice odnosile su ga, potom u druge oblasti.

Izvor navedenih podataka je odgovor na pitanje o prijeklu prezimena u križaljci "Enigma" pod naslovom baština - porodična predanja krajem devedesetih godina prošlog vijeka.

Moja saznanja da prezime Kamenjašević postoji u Tuzli (Hrvati) u selu Vukotići kod Olova oko 90 50 domaćinstava (muslimani), u Brčkom (muslimani) te u Zagrebu Hrvati i jedna porodica muslimana, a Kamenjaš u Pomenićima kod Visokog (muslimani)


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas