Ćaleta

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 11 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 9495) - Broj facebook komentara:

S jezičnog motrišta prezime je moglo nastati od imenice ćale (izvedeno od ćaća), pokrajinskog oblika hipokoristika imenice otac i dometka –ta, dakle isto tako kako su nastala prezimena: Dobreta, Kalmeta, Perleta, Franjeta, Buleta, Mirčeta itd.
Ćalete nisu istog krvnog podrijetla.
Jedna je grana starinom iz Trogirske zagore. U jednom dokumentu iz 1590. godine spominje se Nikola Ćaletić, ali bez naznake mjesta prebivanja. Možda je to mjesto i Ljubitovica pokraj Trogira, gdje 1630. godine prebivalište imaju dvije obitelji također s dužim oblikom prezimena Ćaletić: Bartulova i Ilijina.
U venecijanskom zemljišniku iz 1711. godine u Bliznoj pokraj Trogira zabilježena je obitelj Jure Ćalete, a u Prapratnici je tada dio zemlje posjedovala i obitelj Marka Ćalete, koja je stalno prebivalište imala u Kaštel Lukšiću.
Ćalete s kupreške visoravni su drugog krvnog podrijetla. Njihovi su preci doselili iz Voštana, sela u istočnom dijelu Cetinske krajini (danas pripada gradu Trilju) sačuvali su obiteljsku predaju da su se na svojoj starini u Cetinskoj krajini prezivali Babić, kao i sjećanja kako su dobili prezime Ćaleta. U novom prebivalištu čuvali su neke značajke govora svog zavičaja, a navlastito uporabu rječice ”ća” ('Ajmo ća, otišli su ća, biž' ća!) po kojoj su prozvani Ćaletama. Dodajmo ovome da se Pero Ćaleta iz Čevića (dio sela Osmanlija-A I) istaknuo u Bosanskom ustanku protiv Turske (1875-78), kada je četovao s Markom Duvnjakom, Srbinom iz Donjeg Malovana pokraj Kupresa.
I Ćalete s livanjskog područja, što danas žive u Mišima i Velikim Kablićima, također su sačuvali obiteljsku predaju da su doselili s Voštana i da su na svojoj starini imali prezime Babić.
Ako je iz dva različita izvora ustvrđeno da su Ćalete nastale od starog roda Babića, onda nema nikakvih razloga sumnjati u tu tvrdnju.
U Voštanima pak danas živi samo jedna osoba s prezimenom Ćaleta, a ostali su se ”spustili” prema Trilju i drugim odredištima: u Trilju 6 obitelji i 24 člana s prezimenom Ćaleta, dok dvočlana obitelj također iz Trilja rabi prezime Ćaleta Jurić.
U Kaštelima ovo je prezime zabilježeno kao Čaleta, što je vjerojatno rezultat nerazlikovanja glasova ć i č. Naime, godine 1716. spominje se Marko Čaleta, stanovnik Kaštel Lukšića, kojemu je sud kao i njegovu susjedu Stipanu Bosni dosudio da plate najam kuće vlasniku, koji se tužio zbog neplaćanja.
Na mućkom Ćaleta je prezime novijeg datuma: u Bračeviću je 1948. godine jedna obitelj.
Danas u Bračeviću žive 3 obitelji tog roda s ukupno 5 duša.

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Ćaleta | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Ćaleta CarĆaleta - Car

Zadnji komentari na ovaj tekst:

PAJO ĆALETA - Datum: 31.8.2011.

MARKO AKO NEŠTO ZNAŠ O ĆALETIMA JAVI SE BILO BI MI PUNO DRAGO


PAJO ĆALETA - Datum: 29.8.2011.

Želio bi uspostaviti kontakt sa gosp. DRAGOM ČALETA,na temu ĆALETI. ĆALETI iz ogorja porjeklo su iz VINOVCA kod TROGIRA


Drago Ćaleta - Datum: 5.4.2011.

U Kupresu sad živi cca 10.tak obitelji Ćaleta.
Slavonija ima isto toliko ako ne i više obitelji Ćaleta porijeklom s kupresa( Županja-Zoran i Nada Ćaleta veterinari),Đakovo,Semeljci, Osijek, Valpovo.
Zagreb i okolica ima 1o-12 obitelji Ćaleta s Kupresa.
Odakle na Kupres -povijesne knjige govore o Klisu, Voštanima.


Drago Ćaleta - Datum: 5.4.2011.

Prezime Ćaleta obitava na Kupresu već 300 godina. Svaki rat na tim prostorima a dijelom i ekonomska migracija raselila je moje prezimenjake u Hrvatsku, Njemačku, Švedsku itd.


Marko Ćaleta - Datum: 16.11.2010.

Poznavajući moje Ćalete uvjeren sam kako oni nisu potomci ovoga trkača.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pročitajte sve komentare! Ukupno ih ima 11.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas

Zadnji upisi u imenik:

Upišite se i vi!