Aras

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 3172) - Broj facebook komentara:

Prezime Aras nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Aras, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: IvoPoveznice: Aras | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Ibrahim Tabakovic - Datum: 10.12.2011.

--Jos o prezimenu ARAS:
IZVOR:imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Aras;--promina.blog.hr/2011/09/index.html;--ARJ(dio I),Zagreb 1880-1882,str.101;--www.forum.hr/showthread.php?t=20253&page=2;--Dr I.Smailovic,Tursko-bosanski rj,Tuzla 2007,str.19;--P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez.,knj.2,Zagreb 1972,str.563;--hr.wikipedia.org/wiki/Aras


Ibrahim Tabakovic - Datum: 10.12.2011.

Prezime Aras nose Hrvati. Potjece vecinom iz Sibenika.Danas u Hrvatskoj zivi oko 100 nositelja ovoga prezimena,,a najvise ih je u Sibeniku,Splitu,Zagrebu i Zadru.
--Ovo prezime je vjerojatno PATRONIMIK,a izvedono je od m.imena prvonositellja ARASA(nom.ARAS),sto je po podrijetlu 1.ili motivirano ZANIMANJEM ako je prvonositelj bio trgovac.ARJ(dio I) navodi prezime ARAS(na S tvrda kvacica) iz XVI.v. u varazdinskoj zupaniji,koje moze biti od madj.AROS=TRGOVAC.Npr."Ivan Aras(na s tvrda kvacica) Mon.croat.290."2.Ili je ovo prezime

mozda od NADIMNICKE motivacije .Turkolog prof.I.Smailovic naveo je da tur.rijec ARAZ znaci SIMPTOM,ZNAK,pa ako je ovo prezime od ove rijeci izvedeno onda bi ono bilo NADIMAK sa METAFORICNIM znacenjem.--U Turskoj ima takodjer nositelja ovoga prezimena,dok ima Bosnjaka koji nose ime Aras.Najpoznatiji Bosnjak nositelj ovoga imena je sveucilisni profesor-doktor fizike u USA:Aras Konjhodzic.On je rodjen u Banjaluci,ali je njegova obitelj morala odseliti iz svoga grada kada su ga okupirali sljedbenici balkanskoga kasapina 1992.god.
--Kroz Kavkasku regiju protjece rijeka Aras cije ima potjece iz medijskog jezika:*Araxsa<st.perz.*Raxsa=BRZOTEKUCA(st.aram.Erasx,st.grc.Araxes)...Etimolog prof.P.Skok u prilogu o etimologiji hrvatske rijeci orao naveo je niz slicnih rijeci koje takodjer znace o r a o:got.a r a,atvnjem.a r o,njem.A a r,lit.e r a s,a r a s..."Prijevoj*e r-,koji se javlja i u baltickoj naporednoj varijanti,nalazi se u kelt..e r y r=i r a r.Veze se s IE.korijenom - o r..."


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: