Fumis

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1425) - Broj facebook komentara:

Prezime Fumis nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Fumis, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: Sara



Poveznice: Fumis | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Mladen Gambiroža - Datum: 25.2.2021.

Vrlo rijetko prezime u Hrvatskoj. Ima jedna familija u Istri doseljena 1949 iz Monfalconea u Italiji. U Zagrebu ima obitelj Fumiš.
Prvi spomen ovog prezimena kod nas je 30.01.1761. u Kninu kada je Ivan Antonio Fumis bio kum na krštenju Grge i Marte bliznadi Nikole Poprča i Jelene Matekalo. Sin ovog Fumisa je bio advokat i javni bilježnik u Kninu na početku 19. st. Njegovi potomci se u maticama upisuju kao Fumiš u drugoj polovici 19 st.
Fond spisa javnog bilježnika Giorgio Fumis se nalazi u Državnom arhivu Šibenik


Ibrahim Tabakovic - Datum: 10.12.2011.

Prezime FUMIS je hrvatsko prezime.Ono je vrlo rijetko,a potjece iz Zagreba.Ovo prezime je:1.ili od NADIMNICKE motivacije --od tal.FUMO=DIM,PARA, O H O L O S T(metaforicno);lat.FUMUS=dim,para,miris,FUMO(ARE)=DIMITI SE.Mozda se prvonositelj ponasao oholo ili se volio namirisati ,pa je dobio takav nadimak.Etimolog prof.P.Skok je naveo da je rijec FUM:"1.dim,2.(metafora)oholost...Moze biti dalmatoromanski leksicki relikt...Sa tal.prefiksom p r o- profumati...(Dubrovnik).Odatle z.ime kod Marina Drzica PROPUMANICA"=koja se namirisala".Odatle i internacionalni fracuzizam p a r f e m<fr.p a r f u m."2.ili je mozda ovo prezime po podrijetlu motivirano ZANIMANJE:mozda je prvonositelj cistio dimnjake ili peci,tj,bio je po zanimanju DIMNJACAR(tj.FUMIS)...
--IZVOR:P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez.,knj.1,Zagreb 1971,str.535;ARJ(dio III),Zagreb 1887-1887,str.78;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zagreb 1962,str.501.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas