Žaper

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 4 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 3525) - Broj facebook komentara:

Prezime Žaper nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Žaper, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: AnaPoveznice: Žaper | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Roko Žaper - Datum: 25.4.2021.

Prema mojim istraživanjima Žaperi su stigli iz Stipanića kod Tomislavgrada. Naime Džafer Hadžić je bio plemić i lovac, pošto su mu psi bježali u Dalmaciju prilikom lova za divljači, a Dalmacija je u to vrijeme bila pod Mletačkom vlašću, Džafer se naselio u Čačvinu, a njegovo ime je postalo naše današnje prezime. Kasnije se prezime iz Džafer mjena u Džaper, a nakon toga u današnje Žaper.


IvanVoloder - Datum: 22.12.2017.

Bok!
Znanstveno je dokazano da su Žaperi najprvo bili u čačvini.Kao što je usmena predaja starih govorila:Zadnji Turčin koji je ostao na čačvini bio je ŽAFER iz kojeg dolazi danasnji oblik toga prezimena.Dakle, povijest name govori, tj. Sultan Mehmed V koji hvali svoje vojnike koji brane čačvinu od mletaka.Zadnji vojnik Žafer pobjegao je iz kule te se pokatoličio i od toga je to došlo-dakle, žaperi su turci.Naravno u napadu na čačvinu s mletacke strane sudjelovao je kapetan posade Marko Voloder, moj predak, za nagradu je od Venecije dobio 200 duluma zemlje.Samo da se zna,mi imamo više zemlje od žapera


fzaper - Datum: 28.2.2016.

Prema mojim saznanjima od bake mi Žaperi potječemo sa Čačvine. Ali ne tako kako ovdje piše. Naše stare kuće u Vrpolju potječu iz 16 stoljeća šta se može utvrditi golim okom( imaju natpisi na kući). Prema mojim saznanjima, pričama bake, naši stari su se pokopavali na čačvini i tamo nam je bila crkva ... ali ne do 1920 godine nego prije toga. To znam jer su moj pradjed Šimun i prababaManda pokopani na Vrpoljskom groblju. Žaperi sa Seline su odselili nedavno a nadimak im je omrčenkini ali su odselili iz Vrpolja a ne sa Čačvine. Stara kuća im je u Vrpolju ispod moje. Mene zanima starija povijest prezimena Žaper. Prema mojim saznanjima iza naših starih kuća u Vrpolju se nalaze stari (prastari) grobovi oko kojih smo se mi kao djeca igrali. Prema pričama to su grobovi od naših starih koji su umrli od nekih bolesti ( pretpostavljam kuga ili nesto slicno). Ti grobovi su jos stariji od kuća. Mi recimo Žaperi iz Vrpolja nemamo neke uže rodbinske veze sa Žaperima sa Čačvine. Isto tako do prije 70-80 godina Žaper Marko je oženija Žaper Lucu ( stric Markica i strina Lucka) od mog ćaće i nisu bili u rodu. Ibrini Žaperi nisu u rodu sa recimo sa Vicinima( pok. Dujma) Vladinima, tri brata Marko, Mate i Pavao pok Šimuna( to su moji) i Mateljkini. Mislim da smo mi puno prije došli u Vrpolje ali neman točna saznanja kada. Zanimljivo je recimo da smo mi Žaperi u vrpolju na kraju sela i imamo površinski najviše zemalja od ostalih prezimena iz Vrpolja. Imamo i velika imanja na Tijarici (Čajer), i na Vojniću, i u Sinjskom polju. Neznan da bilo koja loza sa Čačvine od Žapera ima toliko zemalja, kuća i pojata kao i recimo mi iz Vrpolja.


filipzaper - Datum: 18.2.2015.

Prezime žaper potječe iz Čačvine(zaseok Bandove) kod Trilja. Naime svi Žaperi su se nakon smrti pokapali kod crkve Svih Svetih na Čačvini do 1920 godine, kada prvi žaper(Dešković) odlazi u Vrbanju kod županje , potomci tih žapera i danas održavaju vezu sa žaperima u Čačvini obilazeći nas svake godine. Isto tako jedno pleme žapera odlazi u Vrpolje, selo 2km udaljeno. od čačvine. Odlaze na staje kao i žaper iz vrpolja koji je otišao na selinu-staju čajer(Tijarica). Svi oni također imaju grobove na Čačvini gdje su se pokapali do pred II svjetski rat.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas