Fetić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2379) - Broj facebook komentara:

Prezime Fetić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Fetić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: JasminPoveznice: Fetić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Ibrahim Tabakovic - Datum: 14.12.2011.

prezime FETIC je PATRONIMIK jer je izvedeno od m.imena--FETE(nom.FETO):FET(O)+deminutivni nastavak--IC=FETIC,sto znaci FETIN SIN.Ime FETO je hipokoristik od osobnoga m.imena FETAH.Od tur. F e t t a h<Ar. f a t t a h=osvajac gradova i zemalja;sudac(tur. f e t i h<ar.f a t h=pobjeda,osvajanje);--prema onomatologu prof.I.Smailovicu;"skr.od ABDULFATAH< ar. A b d u-l- F a t t a h=Veliki darovatelj svojih blagodati;Veliki sudac(boziji atribut i njegovo vlastito ime).Sire,opce znacenje=boziji rob,boziji sluga."Prema orijentalisti A.Skaljicu ime Abdulfatah znaci:"rob Sudije"(naime Boga);ar.abd"rob",Al-Fettah"Sudija"jedno od tzv.bozijih imana".--Fetic je pretezno bosnjacko prezime u Hrvatskoj,a potjece iz Cazinske Krajine.U BiH-u je ovo bosnjacko prezime.Pored ovoga prezimena Bosnjaci nose i ova prezimena :Fetagic,Fetahagic i Fetovic.
--IZVOR:Dr I.Smailovic,Musliman.imena orijental.porijekla u BiH-u,Sarajevo 1990,str.124.245-246;A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez.,Sarajevo 1985,str.67.281;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zagreb 1962,str.460;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,knj.1,Zagreb 1971,str,573;ARJ(dio III),JAZU Zagreb,str.51;sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=49&t=48461&start=475


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas