Grebo

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 3 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1850) - Broj facebook komentara:

Prezime Grebo nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Grebo, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: IgorPoveznice: Grebo | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

grebok - Datum: 30.11.2018.

Najpoznatiji član porodice Grebo je prof.dr. Zdravko Grebo


grebok - Datum: 30.11.2018.

Porodica Grebo potiče iz Ljubinja. U svojoj knjizi dr.Muhamed Hadžijahić " Begovske porodice u Hercegovini" spominje se begovska porodica Grebi iz Ljubinja. Vjerovatno je riječ o istoj porodici Grebo.
Također postoje neki tragovi (davni natpis u nekim novinama, (moguće u Oslobođenju) da je porodica Grebo pravoslavnog porijekla i da je 1460 i neke godine prešla na islam, a da je u krvnom srodstvu sa porodicom Tomić također iz Ljubinja. Jedan dio porodice Grebo preselio se u Mostar a najpoznatiji predstavnik te porodice bio je otac prof.dr.Zdravka Grebe, Muhamed (Hama) Grebo a drugi dio u preselio se u Sarajevo, a najpoznatiji predstavnici sarajevskog ogranka porodice Grebo su prof. Ahmet Grebo dugogodišnji direktor Muzeja grada Sarajeva i Kemal Grebo dugogodinji predsjednik Privredne komore regije Sarajevo, a kasnije Kantona Sarajevo. Također još jedan ogranak porodice Grebo preselio se u Tursku u grad Izmir, a najpoznatiji član te porodice je Ahmet Kemal Baysak Grebo počasni konzul BiH u Turskoj i počasni građanin grada Sarajeva.
Ahmet, Zdravko i Kemal Gtebo dobitnici su najvećeg priznanja grada Sarajeva Šestoaprilske nagrade.


Ibrahim Tabakovic - Datum: 16.12.2011.

Prezime GREBO je --prema onomatologistkinjama Sanji Vrcic-Mataji i Vesni Grahovac-Prazic--po podrijetlu od NADIMNICKE motivacije:ovo je osobni nadimak MOTIVIRAN OSOBINAMA NOSITELJA,i to prema njegovom PONASANJU.Medjutim,moglo je ,takodjer,ovo prezime biti izvedeno motivirano ZANIMANJEM jer --prema etimologu prof.P.Skoku--sveslav. i praslav.g r e b-znaci "strugati,vunu kardasiti"."Stcslav.znacenje "veslati" odrzalo se samo u poslovici:BOGU SE MOLI,ALI K BRIJEGU GREBI.Ovo znacenje bilo je razumljivo u stclav.,jer su stari Slaveni plovili na monoksilima,stapom hvatajuci dio vode...--Pravni povjesnicar V.Mazuranic naveo je i ovo interesantno o jednom slicnom prezimenu:"GRABI Matjas,prezime bana hrvatskoga.Pisu ga i G erebi i Grebi...K.cita GRABI,a S.291.GREBI.Svakako asimilacija."
--Prezime Grebo je rijetko prezime u Hrvatskoj,a potjece vjerojatno iz Srednje Bosne.U BiH-u ovo prezime nose i Bosnjaci.Najpoznatiji Grebo u BiHu je dr sc Zdravko(1947.-Mostar),sveucilisni profesor,urednik i izdavac,veliki humanist i borac za mir i demoktatiju,poznati teoretik i filosof prava.Izdao je vise knjiga iz teorije prava,a najpoznatija mu je:"Philosophy of Law",New Orleans,1984...
--Izvor:P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,knj.1,Zagreb 1971,str.602;V.Mazuranic,Prinosi za hrv.pravno-povjestni rj,Zagreb 1908-1922,str.338;S.Vrcic-Mataja i Vesna Grahovac-Prazic,OSOBITOSTI LICNIH NADIMAKA,Folia Onomastica Croatica 15/2006,str.245;arhiv.slobodnadalmacija.hr/2005/1210/bih02.asp


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas