Izetbegović

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 3 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 4573) - Broj facebook komentara:

Prezime Izetbegović nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Izetbegović, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: Nina NinicPoveznice: Izetbegović | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Aco Dekic - Datum: 18.2.2012.

Tako je Tatjana. Izetbegovici iz Samca su poreklom iz Beograda i ranije su se prezivali Jakic. Alijini preci su za vreme turske vlasti bili ugledni i bogati u Beogradu. Kad su se doselili u drugu polovinu 19. veka u Samcu, lokalno stanovnistvo ih prozvase Belgradici.

Danasnji poznati muslimanski politicari koji su na vlasti u BIH, to jest njihovi preci zive svega 2-3 generacije u BIH. Nabrojacu nekoliko politicara u danasnjih Bosnjaka: Izetbegovici su poreklom iz Beograda, preci Sulejmana Tihica su poreklom iz okoline Uzice, preci Sefera Halilovica su poreklom iz Prijepolja, dalje poreklom im je iz Hercegovine. Preci Ejupa Ganica su nekad slavili sv. Nikolu. Ganici su od bratstva Djalovica. Predak Ejupa Ganica koji je presao na islam zvao se Gavro i potom mu nadenuli ime Gana i tako su nastali Ganici. Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotic je poreklom iz stare Crne Gore, poticu od velikog pravoslavnog bratstva Kadica. Za vreme neke bune u prvoj polovini 19. veka, pravoslavni Kadici se raseljavaju ostaje samo je mali deo njih u Boki Kotorskoj. Prema ispitivanju sa pocetka 20. veka: Kadica je bilo u Peci, Prizrenu, Tetovu u okolini Kosovske Mitrovice u Beogradu i Banjaluci. Mnogi od njih se vise ne prezivaju Kadic, vec su uzeli druga prezimena, ali znaju da su od Kadica. Inace svi pravoslavni Kadici slave sv. Petku.

Eto toliko o bogumilstvu Bosnjaka.


Ibrahim Tabakovic - Datum: 12.1.2012.

Za literaturu o podrijetlu Izetbegovica trebate pitati Bakira Izetbegovica,sina Alije.On je clan Predsjednistva BiH-a.
I.Tabakovic,prof.historije


Tatjana Kovac - Datum: 12.1.2012.

Pronasla sam na netu da su Izetbegovici iz Samca porijeklom od porodice Jakic iz Beogada,te da su se u Posavinu doselili u drugoj polovini XIX vijeka. Da li ima neke literature za provjeriti ove podatke,jer po tome svega tri generacije ove porodice zive u Bosni i Hercegovini.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas