Martinović

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 10 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 10256) - Broj facebook komentara:

Prezime Martinović nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Martinović, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: IvoPoveznice: Martinović | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

MartinezMartinčićMartinekMartinčevićMartinčekMartinolićMartinkoMartinovMartinjakMartiniMartićMartina

Zadnji komentari na ovaj tekst:

ivaaa - Datum: 8.3.2014.

Zovem se Ivana Martinović dolazim s Kočerina općina Široki Brijeg naime govori se da prezme Martinovic potječe iz Crne Gore i iz Dalmacije međutim ima Martinovoća i srba.


Snježana - Datum: 30.8.2013.

Zovem se Snježana, moje prezime djevojačko je Martinović. Otac mi se zvao Mirko Martinović iz Brčkog je, djed mi se zvao Pero a baka Marija , čula sma da mi je baka bila Mađarica. Interesuje me odakle potiče moje prezime Martinović i ako ima neko da mi je rodbina da mi se javi jer vrlo malo poznajem porodicu sa očeve strane. Jedne prilike mi je stric ispričao da je djed došao iz Bugojna u Brčko kada mu je brat poginuo.
Hvala...


Martinović Anto - Datum: 18.8.2013.

ZOVEM SE MARTINOVIĆ ANTO RODOM IZ PETRIĆEVCA DIO RAKOVAC KOD BANJALUKE JA ZNAM DA TAMO IMA NA 4 MIJESTA A NISMO FAMILIJA OSIM OVI U RAKOVCU. MOJ PRADIJED JE SAHRANJEN NA GROBLJU SVETI STIJEPAN MOTIČKO GROBLJE 1889 GODINE TO JE JEDINI PISANI ZAPIS AKO TKO ZNA ODAKLE JE PODRIJETLO NEKA JAVI HVALA.


tibos - Datum: 16.7.2013.

Ovo prezime u Hrvatskoj pretezno nose Hrvati,i to najvise iz Slavonskog Broda.Nose ga rijetko i Srbi(iz okolice Duge Rese).Danas u Hrvatskoj zivi oko 6000 Martinovica-prema:imehrvatsko.net/,ili 5624-prema:www.croatian-genealogy.com/.Najvise ih zivi u:Zagrebu(1123),Zadru(227),Splitu(191),Rijeci(188) i Slavonskom Brodu(173)...Prisutno je u svim hrv.zupanijama,a najvise u:Zagrebackoj,Zadarskoj,Splitsko-dalmatinskoj,Primorsko-goranskoj i Brodsko-posavskoj zupaniji...Po podrijetlu ovo prezime je PATRONIMIK jer je izved.od os.m.imena prvonositelja(oca) MARTINA(nom.MARTIN):MARTIN + posesiv.dodatak-OV+deminutiv.nastavak-IC=MARTINOVIC,sto znaci MARTINOV SIN.I jezikoslovac dr T.Maretic je potvrdio da je ovo prezime PATRONIMIK u ARJ-u(VI):"MARTINOVIC,m.prezime(po ocu Martinu)-Od XV.vijeka..."

Ime MARTIN-prema onomasticaru prof.M.Simundicu-izved.je od:"Lat.Martinus-Marsov,marsovski,izved.od Mars,-tis-bog rata u rim.mitologiji.Od marcus-mlat.cekic(na prvom c tvrdi znak,a na dr.c je meki znak);ratnik."Bosnjacka obitelj Martinovic (podrijetlom iz Crne Gore)mora se odseliti iz Banjaluke kada su je okupirali vandali i sljedbenici balkanskog kasapina S.Milosevica 1992.god.Najpoznatiji clan ove obitelji bio je prof.dr sc.Selman(1938.-2007.-umro u Sarajevu),poznati banjalucki internist-hepatolog.--I z v o r:M.Simundic,Rj.osobnih imena,Zgb,1988,str.214.;Dr T.Maretic,O narodnim imenima i prezimenima u Hrvata i Srba,Rad JAZU,vol.81.-82.,Zgb,1886.g.;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zgb,1962,str.922.;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez.,knj.II,Zgb,1972;hjp.novi-liber.hr(vidi pod Martin);ARJ(dio VI),Zgb,1904.-1910.,str.489.;klobuk.info/index.php?option=_content&view=article&id=39&Itemid=58;www.sss-makarska.hr/spisi/prije-sada/zaostrog/novi-stanovnisto.htm


miam - Datum: 14.7.2013.

Prezivam se Martinović, moji su svi iz Hercegovine, Mostara i Širokog Brijega


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pročitajte sve komentare! Ukupno ih ima 10.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas

Zadnji upisi u imenik:

Upišite se i vi!