Krešo

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2751) - Broj facebook komentara:

Prezime Krešo nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Krešo, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: Nebojša IvanPoveznice: Krešo | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

KresovićKresovljakKresoje

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Grgur - Datum: 5.9.2021.

I sam je prezimenski lik poučan jer se izvodi od pokraćenoga imena Krešo < Krešimir, lika jednoga od rijetkih imena narodnih vladara koje je u znatnijoj mjeri preživjelo veći dio srednjovjekovlja. Izvorni je lik toga narodnog imena bio Krešimir, a njegova je izvedenica Kresoja zabilježena u Zažablju 1418. Branimira, Zdeslava, Domagoja i inih nije, naime, bilo ni za lijeka sve do hrvatskoga narodnog preporoda.

Kresoje u Hrvatskoj su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Biograda na Moru. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Zadru i u okolici Biograda na moru.

U Hrvatskoj danas živi oko 90 Kresoja u 40 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 100, pa se njihov broj smanjio za 0 posto. Prisutni su u sedam hrvatskih županija, u osam gradova i sedam manjih naselja, najviše u Zadru (25), Zagrebu (15), te u Prkosu (10), Škabrnji (10) i Gornjim Raštanama (<10) u okolici Biograda na moru.


Ibrahim Tabakovic - Datum: 15.5.2011.

Prezime KRESO( S sa kvacicom)je PATRONIMIK jer je izvedeno is osobnog m.imena ili prezimena prvonositelja ,koje je ,u stvari,hipokoristik od m.imena:1.KRESENCIJE(tal.Crescenzio od lat.Crescens,-itis-"koji raste,rastuci",ps.glag.cresco,3.-rasti,izrasti;povecati se;popeti se;popeti se visoko);dr B.Klaic navodi da njegovo ime znaci:"UZRASNI","STASITI,,2.ili: od KRESEVAN(grc.Chrysogonos-"koji je rodjen u zlatu".Od chrysos-"zlato i gonos- porod;sin.Ime je u izmijenjenu obliku dospjelo k nama iz dalmato-romanskoga jezika),ili 3.:od KRESIMIR.Od staroga oblika Kresimir,sloz. od imp. kresi,kresiti-iskriti,;buditi i mir -mir...(imp.kresati)...
Izvor:M.Simundic,Rj.osobnih imena,zagreb 1988.,str.181;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci...,Zagreb 1962,str.600.819.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: