Džambas

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 3 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2164) - Broj facebook komentara:

Prezime Džambas nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Džambas, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: MijoPoveznice: Džambas | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

DžambegovićDžambićDžamboDžambazov

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 8.1.2013.

Prema turkologu prof.I.Smailovicu i leksigrafu dru B.Klaicu-rijec d z a m b a s znaci:akrobat,igrac na zici ili konopcu;preprodavac konja,mesetar;(fig.)(metaforicno)prepredenjak,lukavac,varalica.Etimolog prof.P.Skok o rijeci dzambas jenaveo:"1.covjek koji igra na uzetu,pehlivan,2.covjek vjest konjima,preprodavac konja.Prezime...Balkanski turcizam perz.podrijetla(perz.slozenica od c a n"dusa" i imperativ b a z od b a x t a n"igrati se",upravo"koji se dusama igra")iz oblasti trgovine i igara:rum.g e a m b a s"intrigant"...,bug.d z a m b a z i n,arb.x h a m b a-x h a m d s,cinc.g i a m b a s...,ngr.t z a m p a s i s..."--I z v o r i:Dr I.Smailovic,Tursko-bosanski rj.,Tuzla,2009,str.57;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zgb,1962,str.365,;P.Skok,Etimologij.rj.hrv ili srp.jez,knj.1,Zagreb,1971,str.469.-470.;A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez.,Sarajevo,1985.,str.232.;ARJ(dio III),Zagreb,1887-1891.,str.529.;hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search;A.Isakovic,Rj.bosanskoga jez.,Sarajevo ,1995,str.67.;Dr F.Ivekovic-Dr I.Broz,Rj.hrvatskoga jez,sv.I,Zagreb ,1901.


tibos - Datum: 8.1.2013.

Posto ovo prezime znaci PREPRODAVALAC KONJA,a figurativno znaci:PREPREDENJAK,VARALICA(<tur.c a m b a z<perz.g a n b a z"preprodavalac konja"...)-te NAJVJEROJATNIJE zato ga i vole Crnogorci.KARAKTER JE COVJEKOVA SUDBINA(Heraklit).


tijana dzambas - Datum: 10.8.2012.

prvi covek koji se prezivao dzambas je bio crnogorac


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas