Baburić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1077) - Broj facebook komentara:

Prezime Baburić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Baburić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: MihaelaPoveznice: Baburić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Baburak

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 8.5.2020.

Prezime Baburic u Hrvatskoj nose Hrvati(dobrim dijelom potjecu iz okolice Paga).Danas u Hrvatskoj zivi oko 100 Baburica,i to u 10 hrv.zupanija,a najvise u:Licko-senjskoj(30),Zagrebackoj i Karlovackoj zupaniji.
Ovo prezime je doslo od nadimka prvonositelja Babure(nom.Babura),koji ga je najvjerojatnije dobio od z o o n i m a :b a b u r a=vrsta raka koji zivi na kopnu,u slatkoj vodi i moru;babura sv.Andrije kopneni je hrvatski endem...(Hrvat.enciklopedija).Etimolog prof.P.Skok napisao je da "b a b a kao metafora oznacuje morskog raka,nalik na jastoga."..,"a b a b u r a i deminutiv b a b u r i c a znace"buba". "Hrvat.jezicni portal" misli da b a b u r a znaci:"a.sorta krupne paprike,b.paprika uobicajenog obla oblika."Jezikoslovci dr F.Ivekovic i dr I.Broz napisali su da b a b u r a znaci:"neku prostu zemljanu pec bez pecnjika."
--Lit:enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=5065;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jezika,knj.I,Zagreb,1971,str.82;ARJ1,JAZU-Zagreb,1880-1882,str.136;Dr F.Ivekovic,dr I.Broz,Rj.hrvatskoga jezika,sv.I,Zagreb,1901,str.23.;hjp.znanje.hr(Vidi:babura);https://actacroatica,com/hr/surname/Baburic


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas