Bektašević

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1498) - Broj facebook komentara:

Prezime Bektašević nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Bektašević, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: EminaPoveznice: Bektašević | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

BektašiBektaš

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 4.2.2020.

Prezime Bektasevic u Hrvatskoj nose Hrvati ,ali u BiH-u i Crnoj Gori nose ga Bosnjaci.Danas u Hrvatskoj zivi od 10 do 20 Bektasevica ,i to u 4 zupanije:Istarskoj,Primorsko-goranskoj,Brodsko-posavskoj i Pozesko-slavonskoj zupaniji.
Ovo prezime je p a t r o n i m i k jer je izved.od osob.m.imena prvonositelja,rodocelnika Bektasa :B e k t a s+e v(posesiv.dodatak)+i c(deminutiv.nastavak):znaci Bektasev sin ili potomak. O osob.m.imenu B e k t a s orijentalist A.Skaljic je napisao: "B e k t a s(pers.)...<tur.B e k t a s(na s ispod je meki znak)<B e k t a s,licno ime ,"Parac,Vrsnjak",pers.b e k t a s(na s tvrdi znak)1.imper."ljuljaj se .2.parac,vrsnjak,onaj koji je dorastao i ravan (u casti,godinama itd.)".Za vladavine osman.sultana Orhana sejh Hadzi Bektas (umro 1337)osnovao je derviski red koji je po njemu dobio naziv B e k t a s i j e.Prisutno je i prezime Bektesevic ,modific.od Bektasevic.
Najpoznatiji nositelji prezimena Bektasevic u BiH-u su:Dr.sci.Mejra B,Biotehnicki fakultet u Bihacu i dr.sci.Ekrem B,Masinski fakultet u Zenici.
Bosnjacke porodice Bektasevici morale su se odseliti iz Banjaluke kada su je 1992.god .zaposjeli sljedbenici balkanskoga kasapina S.Milosevica.
Lit: A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez,Sarajevo,1985,str.134.;Dr N.Smailagic,Leksikon islama,Sarajevo,1990,str.90.;Dr H.Kamberovic,Begovski zemljisni posjedi u BiH-u od 1878.do 1918.god.,Sarajevo,2005.;https://actacroatica.com/hr/surname/Bektasevic;www.prezime.net/Bektasevic


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas