Aškraba

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 4 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 3233) - Broj facebook komentara:

Prezime Aškraba nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Aškraba, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: EmirPoveznice: Aškraba | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Aškrabić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Emiraskraba - Datum: 27.12.2019.

Postovanje Branko....ja sam Emir Askraba i prezime nije nastalo skrabanjem ni ubijanjem turcina nego vuce korijene iz jugoistocne turske u vrijeme kad osmanlije nisu ni pomisljale na svoje pohode..Prije se cijenila duhovnost i zbog svog odnosa prema vjeri.Bogu to prezime je nastalo...Osobe katolici i pravoslavci su zadrzavali svoja imena ali su prezimena bila upitna....takva vremena bila.. ja sam iz Blagaja


tibos - Datum: 13.11.2012.

O prisutnosi ovoga prezimena u Hrvatskoj nema informacija na Internetu.O njemu nema na :hjp.novi-liber.hr/,niti na:imehrvatsko.net/.Prisutno je u BiH-u,a potjece iz Blagaja kod Mostara(Hercegovina),a nosile su ga neke stare blagajske obitelji.Ono naujvjerojatnije potjece iz Anadolije(Turske).ASKRABE(na S tvrdi znak) su dosle u BiH sa Osmanlijama kao pripadnici derviskog reda BEKTASIJA(na S tvrdi znak)(b e k t a s i j e su ime dobile po svom osnivacu B e k t a s u iz 14.st.--NAPOM.T i b o s a).I samo prezime ASKRABA izved.je od dvije tur.rijeci ASK(na S tvrdi znak),<ar ."i s q(na s tvrdi znak)=ljubav,voljenje;ceznja za necim;ljubavni zanos;bozanska ljubav;velika gorljivost za necin i RABB=gospod,bog,vrhovni gospodar(<tur.Rabb<ar.rabb"g o s p o d a r",pa bi u slobodnom prijevodu ovo prezime znacilo VOLE GOSODARA,BOGA.,a tu ljubav prema Vrhovnom Gospodaru,Bogu bektasije su u svom huktanju kao vrsti kolektivnog obreda vikale "h u,h u,"o n,o n"tj ."b og,b o g"iskazujuci tako u zanosu,ushitu,ekstazi svoju neizmjernu ljubav prema Vrhovnom Gospodaru,Bogu.--IZVOR:www.rodoslov.ba/pages/view_zavicaj_news/282;www.klix.ba/forum/porijeklo-porodica-prezimena-t48461s375.html;Dr I.Smailovic,Tursko-bosanski rj,Tuzla,2009,str.24.320;A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez.,sarajevo,1985,str.103.528;Dr N.Smailagic,Leksikon islama,Sarajevo,1990,str.498.;A.Isakovic,Rj.bosanskoga jezika,Sarajevo ,1995.,str.12.262;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,zagreb,1962,str.126.1216.


branko1504 - Datum: 12.11.2012.

Ja sam Branko Aškraba,rodom sam iz Kalinovika,pa da vam kažem porijeklo prezimena Aškraba,riječ Aškraba neki misle da potiče od turske riječi i da znači mudar krvnik,kao da je neki daleki predak ubio nekog turčina pa da su nas tako nazvali,neki govore da je neki nešto pisao,škrabao,pa odatle riječ Aškraba i po trećoj teoriji da je neki predak bio bolestan od neke kožne bolesti,tj. imao po koži neke škrabotine.
Porijeklo Aškraba je iz Hercegovine,od Gacka,tačnije iz sela Dramešine kod Gacka.I danas tamo ima Aškraba,tj.Aškrabića.
Iz tog sela su se razišli prema Kalinoviku,jedni su tu i ostali ,gdje ih i danas ima,jedni su otišli u Trnovo i ti su Srbi,pravoslavci i svi slave svetog Djordja. Jedna loza je otišla prema Konjicu i oni su prešli na islam,a jedni su nastavili prema Mostaru i prešli na katoličanstvo.


Gabrijela - Datum: 26.4.2012.

Uporno pišem i tražim prezime ŠKRABA, a ne AŠKRABA


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: