Ivančević

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 15 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 14062) - Broj facebook komentara:

S jezičnog motrišta prezime je izvedeno od Ivanac, jednog od brojnih oblika biblijskog imena hebrejskog podrijetla Ivan, koje je naša prilagođenica imena Johanan (od hebrejskog Jehohanan = Jahve (Bog) se smiluje; grčki Ioannes, latinski Johannes).
Ime se proširilo štovanjem i Ivana Krstitelja i Ivana apostola, pa je danas najčešće muško ime u Hrvata.
Ivan Krstitelj (oko 4. godine prije Krista - 28. godine), prorok, isposnik, sveti propovjednik, učenjem i najvještenjem Mesije prethodio je Kristu, a i krstio je Isusa; prvi svetac kršćanske crkve.
Ivan apostol i evanđelist bio je galilejski ribar, sin Zebedejev, Isusov najmiliji učenik; najmlađi od dvanaestorice apostola i brat apostola Jakova Starijega. Bio je nazočan kod Kristova razapinjanja na križ, kada mu je Isus povjerio svoju majku Mariju. Prema predaji nakon Marijine smrti djelovao je s Petrom u Judeji, potom u Maloj Aziji utemeljio sedam crkava; poslije živio u Efezu, gdje je preživio mučenja za progonstva cara Domicijana i naposljetku bio prognan na otok Patmos. Autor je Evanđelja po Ivanu, triju poslanica i knjige Otkrivenja (Apokalipse), koje se ubrajaju među najčitanija djela ranokršćanske književnosti. Često je ikonografski prikazivan, obično uz simbol orla. Spomendan mu je 27. prosinca na Zapadu, a 26. rujna na Istoku.
U Hrvatskoj danas živi 1.520 osoba s prezimenom Ivančević, a najviše ih je u Lici.
Istog su jezičnog postanja i prezimena: Ivanac (500, Makarska, Zadar, Ogulin), Ivanc (Zagreb), Ivancić (Poreč), Ivančak (Karlovac), Ivančan (660, Podravina), Ivančec (Vrbovec), Ivanček (150, Križevci), Ivančev (150, Trogir), Ivančić (3.900, Zagreb, Istra), Ivančićević (Županja), Ivančik (Vinkovci), Ivančin (Podravina), Ivančir (Zagorje), Ivančok (Čakovec), Ivančov (Našice, Varaždin).
Najstariji spomen prezima Ivančević potječe iz 1585. godine, kada je u Šibeniku upisana Hellena Iuanceuich; iz godine 1653. godine ostao je spomen o Mattiu Ivancevich de Velim (mjesto između Šibenika i Benkovca-AI); godine 1695. godine u Šibeniku je upisan Gregorius Juancevich.
U vrijeme Kandijskog rata (1645-1669) pri opsadi Klisa 1648. godine jedan harambaša koji je vodio jednu od postrojbi Hrvata u sklopu venecijanske vojske zvao se Mihovil Ivančević, vjerojatno Poljičanin.
Na mućkom području prezime Ivančević se pojavljuje u knjizi krštenih fra Bonaventure Biloglava, „letećeg“ župnika župe Zmine od 1679. do 1686. godine:
-godine 1680. upisana su dva krštenja: Petrice Ivančevića, sina Nikolinog i i Janjinog, a kumovao je Nikola Bogić, te Vidosave, kćeri Nikoline i Agatine, a kum je bio Nikola Zec; posve isti upis ponovljen (?) je 1685. godine;
-godine 1683. Pave Ivančević bio je kum na krštenje Mate Miloševića, sina Grginog i Katinog;
-godine 1683. Mate Ivančević je bio kum na krštenju Ivana Ivića, sina Lukinog i Margaritinog;
-godine 1683. Oršula Ivančević bila je kuma na krštenju Ivanke Miletić, kćeri Petrovej i Petričine.
Na mućkom području Ivančevići su sudjelovali i podjeli zemlje prema venecijanskom zemljišniku iz 1711. godine:
-u Pribudama (danas je dio nekadašnjih Pribuda ustvari je selo Crivac) tada su nazočne: 10-člana obitelj obitelji Šimuna Ivančevića pokojnog Andrije, kojoj su mletačke vlasti dale 10 kanapa zemlje; veoma je zanimljivo da u Pribudama prebivaju i obitelji dvojice Jakova Ivančevića pokojnog Jakova; prva ima 3 člana i 6 kanapa zemlje, a druga 9 članova obitelji i 8 kanapa zemlje;
-u Ramljanima je 1711. godine je upisano da obitelj obitelj Grge Ivančevića ima stalno prebivalište u Pribudama, a u Ramljanima posjeduje 2 kanapa zemlje.
U austrijskom zemljišniku iz 1835. godine upisane su:
-u Crivcu obitelji Josipa i Križana Ivančevića;
-u Muću Donjem obitelji Ivana i Mije Ivančevića;
Popis stanovništva 1948. godine zatekao je
-u Crivcu 3 obitelji;
-u Muću Donjem 5 obitelji s prezimenom Ivančević.
Danas u Muću Donjem živi 5 Ivančevića obitelji s ukupno 12 duša, dok u Postinju Gornjem živi jedna osoba s ovim prezimenom.

Starina tog roda je drevna Poljička Kneževina, i to Gornje Polje, u kojem je 10. ožujka 1642. godine upisan u ulozi svejdoka pri prodaji zemljišta i Jure Ivančev(ić).
Također u ulozi svjedoka u Gornjem Polju također pri prodaji zemljišta pojavljuje se 6. rujna 1687. godine Mikula Ivančević. On se pojavljuje i 31. prosinca 1692. godine u oporuci Ivana Vukićevića iz Trnbusa kao onaj kojem je oporučitelj dužnik.
U Gornjem Polju 13. svibnja 1712. godine u ulozi svejdoka pri prodaji zemlje naveden je i Frane Ivančević.
U popisu vjernika Splitske nadbiskupije 1725. godine zabilježene su u Gornjem Polju dvije Ivančevića obitelji: Franina s 10 i Martinova s 4 duše.
Nakon što je dio poljičkih Ivančevića preselio na mućko područje, godine 1697. godine doseljavaju i u Biorine, najistočnije selo Imotske krajine, 1697. gdje su zabilježeni doseljenici iz Poljica Mate Žuljević i Luka Ivančević kao susjedi doseljenom iz okolice Mostara Hercegovcu Luki Roziću.
Ivančevići na sinjsko područje doseljavaju najkasnije 1709. godine, kada je u banderiji harambaše Jakova Jadrijevića u Glavicama upisana 3-člana obitelj Luke Ivančevića.
Ista osoba Luka Ivančević iz Glavica zabilježen je i Alberghettijevu zemljišniku (1725-1729).
Danas na triljskom području Ivančevići žive u Budimirima: 4 obitelji 22 člana.

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Ivančević | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

IvančecIvančirIvančićIvančanIvančekIvančev

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Mladen Gambiroža - Datum: 23.10.2021.

Signatura: HR–DAZD–51, Naziv fonda: Bilježnici Knina
Javni bilježnik MARCANTONIO de LEVA
GODINA 1788-1808, Svežanj I

Dana 29.10.1796.
- Duje Nakić pok. Frane u ime rođaka Tadije Nakića + Luka Knez pok. Ilije i Toma Ivančević pok. Bože, svi iz Mirilović Zagore
-- kompromis u razlikama oko bikova
- svjedoci Tomislav Mijić od Marka trgovac iz Drniša i Ante Lemac pok. Luke subaša iz Radonjića u Miriloviću


Mladen Gambiroža - Datum: 21.10.2021.

Signatura: HR–DAZD–51, Naziv fonda: Bilježnici Knina
Javni bilježnik MARCANTONIO de LEVA
GODINA 1788-1808, Svežanj I

Dana 21.11.1794.
- Jure Zavalić pok. Ilije iz Mirilović Zagore + Ivan Pilić pok. Luke, Nikola Ivančević od Luke i Petar Knez pok. Jure, suseljani
-- spis o sporu
- svjedoci Blaž Maretić reč. Čijuk pok. Petra iz Mirilović Zagore i Ivan Berček reč. Sivić pok. Ilije iz Drniša


DRAGUTIN IVANČEVIĆ - Datum: 13.3.2012.

greškom mi je upisano prezime pogrešno,pravilno je IVANČEVIĆ


Ivan Ivančević - Datum: 1.3.2012.

Dragutine. Ima teorija, i ima Crnogoraca prezimenjaka al nisu moji sunarodnjaci. Moji su preci iz Rame (BiH) i tamo su starinom i ima logike (Ivanci, Jaklići, Gmići itd). Pa čak i prije 15 stolječa. Tražio sam podrijetlo i na kraju sam shvatio jednu stvar. Imamo različito podrijetlo i etimologiju. Ivančevića ima Zagoraca (Ivanac), Hercegovaca (Prozor-Rama), Dalmatinaca (po svetom Ivanu Krstitelju), Crnogoraca (Ivanča) pa čak ima i Talijana. Naše prezime je multinacionalno i različitog podrijetla. Zapravo imamo isto, a nemamo. Pozdrav svima :)


Dragutin ivančecić - Datum: 7.2.2012.

Pozdravljam sve prezimenjake . Nisam mislio da ću pronaći bilo što o povijesti obiteljskog prezimena i bio sam ugodno iznenađen. Moj je otac pretraživao crkvene knjige kako bi saznao pravu istinu o našem podrijetlu. Jedan od razloga bilo je svrstavanje u različite vjere i nacije .
Htio nam je djeci objasniti tko smo ,kamo pripadamo i od kuda smo došli . To se je događalo polovicom prošlog stojeća ili još ranije pred drugi svjetski rat .
Pretraživanjima crkvenih knjiga rođenih i umrlih,razgovarao je sa svima koji bi nešto znali o putovanjima prezimena Ivančević od 6 do 7 stoljeća unazad, došao je do saznanja , kako potječemo iz Crne Gore.
U Crnoj Gori su se cijele plemenske zajednice zvale istim imenom pa tako i mi. Najezdom turaka mnogi su bježali ,te se raspršili u raznim smjerovima. Istočni krak je krenu preko Srbije sve do Vojvodine , zapadni krak preko Hercegovine ,Dalmacije ,Like do Slavonije.
Bilo bi mi drago kada bi dobio stručno objašnjene . Zanimaju me vaša mišljenja ,dokazi za i protiv.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pročitajte sve komentare! Ukupno ih ima 15.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: