Fazlagić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2165) - Broj facebook komentara:

Prezime Fazlagić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Fazlagić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: AdinPoveznice: Fazlagić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 20.7.2021.

Ovo prezime u Hrvatskoj nose uglavnom Hrvati i rijetko Bosnjaci.Danas u Hrvatskoj zivi oko 10 Fazlagica ,i to u 3 zupanije:Zagrebackoj(Zagreb),Primorsko-goranskoj (Rijeka) i Pozesko-slavonskoj zupaniji(Pozega).Pretezno bosnjacko prezime u BiH-u.
Bosnjacke porodice Fazlagici morali su se odseliti iz Banjaluke kada su je 1992.god.zaposjeli vandali i barbari-sljedbenici balkanskog kasapina S.Milosevica.
Ovo prezime je PATRONIMIK jer je izved.od vrlo rijetkog osob.m.imena oca(rodocelnika,prvonositelja)F a z l a g e(nom.Fazlaga):Fazlag(a)+ic(deminutiv.sufiks)=Fazlagic,sin Fazlage.Ime Fazlaga-prema onomasticaru prof.I.Smailovicu-je:"Slozeno ime od hipok.F a zl i(<F a z l i j a<tur.F a z l i(licno m.ime),od ar.f a d l i(yy)=dobri;vrsni;zasluzni;uceni;kreposni+ nas nast.-(j)a i a g a." O etimologiji i znacenju naslova aga naci cete u mome prilogu o prezimenu Alagic.
Najpoznatiji Fazlagic u BiHu danas je prof.dr sci.Haris Fazlagic,Univerzitet u Sarajevu.
Lit:Dr I.Smailovic,Musliman.imena orijental.porijekla u BiH-u,Sarajevo,1990.,str.238-9.;hjp.znanje.hr(VIDI:Fazlija);https://actacroatica.com/hr/surname.Fazlagic;https://forebears.io/surnames/fazlagic;https://cafekajak.com/Forum/forum.pl?msg=5544(VIDI:Zlatko Lukic:PROGNANI GRAD(Banjaluka))


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: