Pandurović

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1708) - Broj facebook komentara:

Prezime Pandurović nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Pandurović, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: DamirPoveznice: Pandurović | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

PandurPandurevićPandurić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 11.5.2020.

Prezime Pandurovic u Hrvatskoj nose vecinom Hrvati i u manjem broju i Srbi.Danas u Hrvatskoj zivi od 70 do 110 Pandurovica,i to u 9 hrvat.zupanija,a najvise u :Vukovarsko-srijemskoj(60)i Zagrebackoj zupaniji.
Ovo prezime je izved.---prema "Hrvat.jezic.portalu"--od zanimanja ili nadimka prvonositeljevog,i to od madjar.rijeci p a n d u r,o cijoj etimologiji i znacenju etimolog prof.P.Skok je napisao:"b a n d u r(I)...(Palmotic,Kacic,17.i 18.v)=(II)p a n d u r...m.(Srbija,Hrvatska)"opcinski ili gradski policajac,sudski posluzitelj(Vojvodina)","vojnik"(Trenkovi panduri)...Taj naziv je madzarizam slavenskoga podrijetla...<podar od poditi"tjerati"...Prvi oblik je nastao u Dalmaciji ukrstanjem tal.bandire i pudar,zbog toga b mjesto p."
---Lit:P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,knj.I,Zagreb,1971,str.107.;V.Mazuranic.,Prinosi za hrvat.pravno-povjestni rj,JAZU-Zagreb,1908-1922,str.893.;ARJ 1,JAZU-Zagreb,1880-1882,str.172.;hjp.znanje.hr(Vidi:pandur,Pandurovic);enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=46402;Dr.B.Klaic,Rj.Stranih rijeci,Zagreb,1962,str.1083;https://actacroatica.com/hr/surname/Pandurovic


Dr.Sévity Lázárné / Dusica Pandurovic/ - Datum: 26.7.2011.

Htela bi saznati o poreklu porodice Pandurovic.Ja sam rodjena u Madjarskoj i to u Batanji blizu Arada, moj otac je rodjen u Munari a krsten a bezdibskom manastiru. Bila bi zahvalna ako bi se neko javio u vezi sa mojom porodicom.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas