Kasumović

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 5 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 9176) - Broj facebook komentara:

Prezime Kasumović nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Kasumović, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: SabinaPoveznice: Kasumović | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

KasumićKasumagićKasum

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Enver - Datum: 16.4.2023.

Koliko sam ja upoznat sa poreklom prezimena Kasumovic,isto vodi poreklo iz Imotskog u Dalmaciji,odnosno Hrvatskoj.Mnogima ce ovo biti cudno ,ali iz uvida iz starih Turskih knjiga koje se nalaze u Istanbulu,a u koje je licno imao uvid moj brat od tetke koji je sticajem okolnosti kratko bio u vezi sa jednom diplomatskom predstavnicom BiH u Turskoj pre mnogo godina.Naine,tamo je zapisano da pleme Kasumovica vodi poreklo iz Imotskog.Dali u Imotskom ima i sada nekoga sa tim prezimenom neznam.


Mladen Gambiroža - Datum: 26.1.2022.

Državni arhiv Zadar
Fond br: 6, Svezak 16

U Mletačkom katastru kninskog okruga iz 1735. godine u selu Golubiću kod Knina spominje se Mate Kasumović


mirzakasum - Datum: 23.1.2022.

Prezime Kasumović prisutno je u selu Kljuna kod Nevesinja. Oni su starosjedioci u tom selu. Nije poznato da li su nekada došli odnekud ili su potekli od nekoga i kasnije promijenili prezime. Prema Jefti Dedijeru ("Hercegovina") Kasumovići iz Kljuna prije su se prezivali Klašnovi. Poturčio ih je, kako kaže, Ahmed-paša Hercegović. Ova tvrdnja je jako diskutabilna, možemo reći i netačna, jer Ahmed-paša Hercegović uopće nije živio i djelovao na području Hercegovine. Jedan od najstarijih živućih Kasumovića (2022.), Adem (rođen 1940.) kategorički negira ovu tvrdnju i prenosi podatak koji je on slušao od Husnije Kurta koji je dolazio u Kljuna 50-ih godina XX stoljeća, a to je da Kasumovići vode porijeklo od izvjesnog Kasuma, te da su se njegova tri sina raselila: jedan u Kljuna, drugi u Crnu Goru, a treći negdje u Bosnu. Naravno, ni ovo ne možemo uzeti sa sigurnošću pošto nemamo pisane potvrde o tome, a niko se nije raspitivao o porijeklu kod starih Kasumovića prije 1992. Stari Kasumovići iz sela Kljuna su zaklani od strane četnika u junu 1992.
Također, u Kljunima su postojale tri loze Kasumovića koji nisu ništa u bližem rodu. Mada je moguće da imaju zajedničkog dalekog pretka.
U Mostaru od prije rata žive Kasumovići koji nemaju veze sa ovima u Kljunima. Kasumovići u kvartu Jusovina u blizini Starog mosta u Mostaru potječu od izvjesnog Salke, sina Hasanovog, koji je doselio u Mostar ne zna se kada. Pretpostavlja se da je taj Hasan iz zaseoka Atlići u Gornjoj Bijenji kod Nevesinja gdje je bila jedna familija Kasumovića, ali su izumrli i nisu imali potomaka.


Ibrahim Tabakovic - Datum: 4.12.2011.

Prezime KASUMOVIC je PATRONIMIK jer je izvedeno od
m.imena prvonositelja-KASIMA(nom.KASIM ili KASUM):KASUM+posesivni dodatak--OV+deminutivni nastavak--IC=KASIMOV(KASUMOV)SIN.Prema onomatologu prof.I.Smailovicu tur.K a s i m potjece od ar.q a s i m=ONAJ KOJI DIJELI,RASTAVLJA,RAZDVAJA.Orijentalist A.Skaljic navodi da K a s u m znaci M i t r o v d a n(8.novembar)..."<tur. K a s i m,zapravo:R o z i-K a s i m (< pers..r a z=DAN i ar.q a s i m=ONAJ KOJI DIJELI)"dan Kasum"tj.dan koji dijeli ljeto i zimu."
--U Hrvatskoj su Kasumovici vecinom Hrvati,i to uglavnom iz okolice Gospica,dok su Bosnjaci u manjem broju.U BiH-u ovo prezime nose vecinom Bosnjaci.U Hrvatskoj danas zivi oko 400 Kasumovica,a najvise ih je u Zagrebu(100)...
--Najpoznatiji Kasumovici u BiH-u su:slikar Fuad--bavi se dizajnom,scenografijom i slikanjem na svili i glumac Moamer-glumio je u nekoliko bh.filmova...
---Bosnjacke obitelji nositelji prezimena Kasumovic odselile su iz Banjaluke kada je ona okupirana 1992.god.od strane sljedbenika balkanskoga kasapina.Sest nositelja prezimena Kasumovic sahranjeno je u Memorijalnom groblju"Potocari "kod Srebrenice, a ubijeni su u cetnickom genocidu u Srebrenici....--Etimolog prof.P.Skok pored ovoga prezimena naveo je i prezime Kasum.Medjutim,ima i prezime Kasumic...
--IZVOR:A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez,Sarajevo 1985,str.399;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zagreb 1962,str.719-720;Dr I.Smailovic,Musliman.imena orijental.porijekla u BiH-u,Sarajevo 1990,str.314;Dr I.Smailovic,Tursko-bosanski rj,Tuzla 2007,str.214;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez.,knj.2,Zagreb 1972,str.59;ARJ(dio IV),JAZU Zagreb,str.883.


Kasumović - Datum: 3.12.2011.

Prvo citat sa neke stranice na webu ...
"Posebno je zanimljiva predaja o obitelji Kopčić, bosanskim plemićima, od kojih su jedni ostali katolici i odselili u Dubrovnik, odnosno na Pelješac, a drugi prešli na islam da bi sačuvali imanje i položaj. Fra Andrija Kačić ih također svrstava u bosanske plemiće. Kopčići su obnašali značajne službe u turskoj državi. Predaja hoće da je najmlađi Kopčić nakon dolaska Turske uzeo ime Kasum i ostao na vlastelinstvu. On je sudjelovao u borbi s Madžarima u jedinicama velikog vezira Ćuprilića i veli se da je noću prodro u kraljev tabor i zarobio kralja Janoša od kojega je dobio komad čohe sa zlatnom kopčom, po čemu je vezir prepoznao da je Kasum zarobio kralja.
Vezir je Kopčića proglasio begom i obećao mu onoliko zemlje koliko može za jedan dan optrčati na konju. Krenuvši iz Kopčića, prošao je preko Luga pa prešao Ramu i došao na Višnjane, Vran, Blidinje te se spustio u Duvno, Vidoše i došao do Kupresa te stigao u Varvaru prije zalaska sunca. Umoran i posve iscrpljen, pitao je neku babu što je dobro za umorna konja i umorna junaka. Baba je za konja predložila zob, a za junaka mlaćenicu (kiselo mlijeko). Prema jednoj predaji, beg je odmah naglo umro a uginuo je i konj. Prema drugoj predaji uginuo je samo konj dok je beg preživio i umro tek 1541. godine. Turbe pak pod kojim je beg sahranjen naziva se "mlikotino turbe". U narodu je ostala izreka: "Obilazi kao Kopčić oko Duvna!"
Mnoge ramske muslimanske obitelji pozivaju se na Kopčiće kao svoje pretke."

Moja istraživaja i pregledi nekih starih zapisa daju jednu drugu sliku ...

Turci pod Osmanskim Carstvom su bili dosta "Diplomatski", ulaskom u Bosnu, velike vlasteline su stavili pred izbor da promijene vjeru da zadrže posjed ili da napuste zemlju. U slučaju Kopčića su se čak po nekim spisima Turci upustili na pogodbu da samo pomjene prezime. Ondašnji beg je to prihvatio i kad je najmlađi sin pokazao na karti koliko zemlje pripada njima, Beg je mislio da je mudar i rekao mu da priznaje mu posjed onoliko koliko uspije sa svojim konjem objahat od izlaska do zalaska sunca. Na šta je najmlađi sin (Mlikota) najboljeg konja uzeo i udvostručio posjed familije!!! Tako su Kopčići postali KASUM i svoj posjed udvostručili. Kasumi podižu selo sa svojim imenom. Nekih 20 godina poslije isti Beg dolazi do Kasuma da im kaže kako je sve super samo ima jedna stvar a to je da Kasum nije dosta da zadrže svoj posjed dalje nego da moraju na islam prijeć. Starija generacija je prešla na islam, a najmlađi sin u Kasuma je odbio na islam preć, tako je on sa svojim slijedbenicima dobio rok od 1 dana da on i njegovi slijedbenici napuste to područje,i to samo ono šta mogu nosit na sebi smiju ponijet,kako nebi neka blaga odnijeli koje su stekli u to vrijeme pod Turcima. Kasum je otišao prema PERUŠIĆU, mada neki tvrde da je išao prema Dubrovniku (Pelješcu). Ako se uzme u obzir da su bila u grupi žene i djeca i da nisu puno toga sa sobom imali onda je logično i bliže da je bilo PERUŠIĆ nego PELJEŠAC. Došavši u područje Perušića, izgradili su malo selo (spominje se ime Kasum u nekoliko spisa). Da bi raskrstili sa svojom prošlosti i počeli ispočetka, dolazi do promjene prezimena sa KASUM na KASUMOVIĆ, to nisu svi napravili , neki su i dalje ostali Kasum!. Sad je pitanje kako su neki KASUMOVIĆI muslimani ? Mladi Kasumović nije mogao se pomirit da je zbog Turaka ostao bez svoje imovine, i prelazi u Hajduke! Pod Kasumovićima su Hajduci zadali Turcima tolike glavobolje da oni par godina poslije poslali svoje jedinice da istrijebe te Hajduke sa Kasumovićima. Turci su našli i opkolili to selo, te tamošnjem življu dali izbor ili KOLAC ili ISLAM. Činjenica je da Turci su odlaskom spalili to selo do temelja. Tako se može objasnit kako su neki Kasumovići na islam došli. Zadnji Hajdučki Knez, Kasumović umire pred početak 2 svj.rata i tako završava ta Hajdučka era u Kasumovića. Pred 2 Svjetski rat došlo je do selidbe tako da su okolicu Perušića masovno ljud i napuštali i odlazili u Slavoniju. Blizu Donjeg Miholjca se naseljavaju između ostalih i Kasumovići. Osniva se Nogometni Klub "Hajduk" (Slučaj?)


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: