Saltagić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1073) - Broj facebook komentara:

Prezime Saltagić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Saltagić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: SaltagićPoveznice: Saltagić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

SaltarićSaltaga

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 22.3.2020.

Danas u Hrvatskoj prezime Saltagic je vrlo rijetko i zivi samo nekoliko njegovih nositelja.Bosnjacko prezime i u Hrvatskoj i u BiH-u.
Ovo prezime potjece od osob.m.im Saltaga izved kombinacijom dvije tur.rijeci :s a l t, a znaci -prema turkologu prof.I.Smailovicu-:"1.samo,jedino.2.cist,pravi,nepatvoren" i a g a,sto-prema orijentalisti A.Skaljicu-znaci:"a g a (m.),tur.,1.gazda,dobro stojeci gradjanin;gospodar,prvak,veleposjednik;2.naslov svih zapovjednika tur.placene vojske:azap-aga,besli-aga itd.-Dadaje se kao titula iza licnog im. i spaja se crticom s licnim imenom:Ahmet-aga...ili potpuno srascuje:Ahmetaga...3.pocasni naslov za svakog onog koji ne pripada inteligenciji i plemstvu.<tur.a g a,prvobitno znacenje":veliki,stariji",kasnije:"gospodin,starjesina,zapovjednik,prvak i zvanicna civilna i vojna titula."
Ovo pezime je p a t r o n i mi k jer je izved od osob.m.im. S a l t a g a:Saltag(a)+i c (deminutivni nastavak)=Saltagic,a znaci Saltagin sin,potomak.
Banjalucke obitelji Saltage i Saltagici morale su se odseliti iz Banjaluke 1992.kada su je zaposjeli sljedbenici balkanskoga kasapina S.Milosevica.
Najpoznatiji Saltagic bio je Idriz (1943.-2019),novinar,publicist,pisac,pjesnik ,koji je objavio desetak knjiga pjesama,prica,drama,putopisa,a umro je u Londonu,jer je morao da odseli iz svoje Banjaluke zbog velikosrpskoga terora.
Lit:www.prezime.net/Saltagic;www.cafekajak.com/Forum/forum.pl?msg=5544(Zlatko Lukic:BANJALUKA-PROGNANI GRAD);Dr.I.Smailovic,Tursko-bosnaski rj,Tuzla,2009,str.5;A.Skaljic,Turcizmi u sh.jeziku,Sarajevo,1985,str.72.;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez.,knj I,Zagreb,1971,str.12.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas