Džanković

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2813) - Broj facebook komentara:

Prezime Džanković nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Džanković, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: NerminPoveznice: Džanković | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

DžankićDžanko

Zadnji komentari na ovaj tekst:

naida - Datum: 10.10.2012.

Prezime Dzankovic u Sandzaku,tacnije u Novom Pazaru i okolini je bas cesto prezime.
Znam o Dzankovicima,koji su u selu Smoluca,opstina Tutin.
U tom selu se doselio covek po prezimenu Colovic,koji je imao pet sinova. Oni su se zvali: Dzanko,Zeko,Abdul,Sado,i Besir. Onda se u tom selu svi dobili prezime po tim sinovima. Tako da je to prezime Dzankovic u Smoluci dobijeno po Dzanku.
I ako ih ima dosta sa tim prezimenom,vecina njih nisu rodjaci.


tibos - Datum: 6.9.2012.

U Hrvatskoj ovo prezime vecinom nose Bosnjaci,dok ga Hrvati nose u manjem broju(iz Dubrovnika).U BiH-u i Sandzaku ovo je vecinom bosnjacko prezime.Danas u Hrvatskoj zivi oko 80 nositelja ovoga prezimena,a najvise ih zivi u Dubrovniku(35)i u Gunji(25)...Prisutno je u 3 hrv.zupanije,a najvise u Dubrovacko-neretvanskoj i Vukovarsko-srijemskoj zupaniji.Ovo prezime po podrijetlu je PATRONIMIK jer je izved.od m.imena prvonositelja-DZANKE(nom.DZANKO):DZANK(O)+posesiv.dodatak-OV+deminutiv.nastavak-IC=DZANKOVIC,sto znaci DZANKIN SIN.Prema onomasticaru i turkologu prof.I.Smailovicu m.ime DZANKO je hipok.od bosnjackih osobnih m.imena:D z a n a n(<tur.C a n a n,od perz.g a n a n=VOLJEN;DRAG;LJUBLJEN) i D z a n(iz perz.g a n=DUSA;ZIVOT);prof.I.Smailovic je naveo da u tur.jez.rijec c a n(=d z a n)znaci:"1.dusa.2.zivotna snaga.3.srce.4.drag prijatelj.5.(isl.)sudrug u derviskom redu Bektasija i Alevija.6.mio,simpatican."--U Hrvatskoj i u BiH-u prisutna su i prezimena DZANKIC i DZANKO,koja u Hrvatskoj nose vecinom Hrvati a u BIH_u vecinom Bosnjaci.--IZVORI:Dr I.Smailovic,Musliman.imena orijental.porijekla u BiH-,Sarajevo,1990,str.198.199.;Dr I.Smailovic,Tursko-bosanski rj.,Tuzla,2009,str.57;Dr S.Agic,Musliman.l.imena,Chicago,2003.,str.31;A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez.,Sarajevo,1985,str.233;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zagreb,1962,str.366;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,knj.1,Zagreb ,1971,str.470;ARJ(dio III),Zagreb,1887-1891,str.529;A.Isakovic,Rj.bosanskoga jez,Sarajevo,1995,str.66.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas