Neimarlija

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1535) - Broj facebook komentara:

Prezime Neimarlija nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Neimarlija, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: ElvirPoveznice: Neimarlija | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 16.4.2020.

Prezime Neimarlija u Hrvatskoj nose vecinom Hrvati i manje Bosnjaci.Bosnjacko prezime u BiH-u i i u jos nekim drzavama.Danas u Hrvatskoj zivi samo nekoliko Neimarlija,i to samo 5 u Splitsko-dalmatinskoj zupaniji(u Povlju na otoku Bracu).
Ovo prezime je izved.od rijeci n e i m a r kojoj je dodat sufiks- l i j a.O rijeci n e i m a r orijentalist A.Skaljic je napisao:"n e i m a r,...m,(ar)arhitekt,graditelj,gradjevinski inzinjer...<tur.m i m a r<ar.m i m a r."O etimologiji i znacenju sufiksa-l i j a etimolog prof.P.Skok je napisao:"--l i j a,ziv imenicki sufiks m.r.(rijetko f.)turskoga podrijetla.Nastao je dodavanjem--j a na tur.l i, l i,l u,da bi mogao uci kao imenica m . r. u deklinaciju--a....Sluzi i za tvorenje nomina agentis,zamjenjujuci nase --t e l j,--(l)a c..."
Ovo prezime je najvjerojatnije doslo od zanimanja prvonositelja,rodocelnika .
O etimologiji i znacenju rijeci neimar naci cete takodjer i u mom prilogu o prezimenu Naimarevic.
--Lit.:A.Skaljic,Turcizmi u sh jez,Sarajevo,1985,str.490.,464.;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,.knj.II,Zagreb,1972,str.295.;A.Isakovic,Rj.bosanskoga jezika,Sarajevo,1990,str.199.;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zagreb,1962,str.1011;ARJ 7,JAZU-Zagreb,1911,str.855-ured.T.Maretic;hjp.znanje.hr(Vidi:neimar);https://actacroatica.com/hr/surname/Neimarlija;https://ca.linkedin.com/pub/dir/t/Neimarlija


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas