Vujnovac

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 3 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1692) - Broj facebook komentara:

Prezime Vujnovac nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Vujnovac, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: Ružica BeckPoveznice: Vujnovac | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Vujnović

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Vujnovac - Datum: 17.1.2019.

Najveće gustoće prezimena Vujnovac prema već napisanome nalaze se u Habjanovcima, Bizovcu i Valpovu. Podrijetlo prezimena mi je za sada još uvijek nepoznanica međutim prema Stjepanu Sekerešu i njegovom prezimeniku "Antroponimija i toponimija slavonske Podravine" Vujnovci dolaze iz sela "Luč" u Baranji. E sad autor i sam upozorava da se ovdje ne mora raditi o podrijetlu cijelog roda već samo jedne familije. Proučavajući povijest sela Luč zaista nisam naišao na nikakve dokaze o prezimenu Vujnovac u tom selu, mada bi valjalo provjeriti mjesno groblje u selu Luč gdje bi se trebali nalaziti grobovi sa pokojnicima Vujnovac ako je Sekereš u pravu. Treba uzeti u obzir da je Vujnovac prezime gotovo sigurno Šokačko prezime e sad dali je ono Bosansko-Šokačko ili autohtono., Slavonsko-Šokačko, teško je zaključiti jer se tijekom 17.st dogodila velika migracija iz Bosne gdje su se Šokačke obitelji naseljavale u Slavoniju nakon povlačenja Turaka iz Slavonije. Uzevši u obzir da do sada nisam pronašao Šokačko prezime podrijetlom iz Bosne koje u sebi sadržava završetak prezimena na "ac", smatram da je najveća mogućnost da su Vujnovci starosjedioci koji su živjeli na prostoru Valpovštine još od prije dolaska Turaka te da nisu migrirali nigdje. Selo Habjanovce sa razlogom smatram žarištem ovog prezimena jer postoji sličnost u nazivu sela Habja-novci i prezimena Vuj-novci, tako da vrlo vjerojatno je prezime dobilo naziv po samom selu. Ako je vjerovati Bizovačkoj internetskoj stranici, (današnje) naselje Habjanovci je planski izgrađeno u drugoj polovici 19.st što bi značilo da su Vujnovci naseljeni na to mjesto odnekalem, možda pak iz Valpova ili okolice jer ovo prezime u prvoj polovici 20.st nije bilo nigdje osim u Valpovšitini što bi značilo da otamo negdje i potječe. Na istoj internetskoj stranici stoji da su Bizovac, a vrlo vjerojatno i samo naselje Habjanovci naseljeni starosjediocima sa okolnih salaša.


tibos - Datum: 15.2.2013.

Ovo hrvatsko prezime,potjece najvecim dijelom iz okolice Valpova.U Hrvatskoj danas zivi oko 200 nositelja ovoga prezimena-prema:imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Vujnovac,ili 180-prema:hjp.novi-liber.hr/...,a najvise ih zivi u Osijeku(40)...Prisutno je u 5 hrv.zupanija:Osijecko-baranjskoj(100),Varazdinskoj,Zagrebackoj,Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj zupaniji.Po podrijetlu ovo prezime je PATRONIMIK jer je izved.od m.imena prvonositelja Vujna,nom.Vujno(kracenice od Vujana,nom.Vujan),hipok.od osobnoga m.imena Vuk.
--VIDI:
-M.Simundic,Rj.osobnih imena,Zgb,1988.str.374.;
-www.ogorje.net/ ...PRILOZI O PREZIMENIMA:Vujevic i Vukic;
-hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search
(VIDI pod V U K)


Outlander - Datum: 15.2.2013.

Vujnovci su prisutni u pet hrvatskih županija, u ukupno 10 općina i 23 naselja, pretežito u seoskim sredinama (53%). Danas ih najviše živi u Osijeku (40), u Bizovcu (20) i Brođancima (15) kraj Valpova, u Valpovu (15), te u Varaždinu (15). Razmjerno najviše Vujnovaca u proteklih sto godina rođeno je u Habjanovcima kraj Valpova, gdje se svaki deseti stanovnik prezivao Vujnovac.Podrijetlo prezimena vuče austrijske korjene.U 17st poslije povlačenja turaka u okolicu valpova doseljavane su obitelji iz austrije.Večini obitelji prezimena su kroatizirana.Pa tako u spisima valpovačkog vlastelinstva toga vremena koja se čuvaju i danas navedena su neka prezimena koja su izmjenjena iz austrijskih u hrvatska.Tako da se može reći da je prezime Vujnovac nastalo u 17.st.Nositelji prezimena vujnovac kroatizirani su austrijanci.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: