Zambaković

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 642) - Broj facebook komentara:

Prezime Zambaković nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Zambaković, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: FadilaPoveznice: Zambaković | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 11.9.2019.

Ovo prezime nije prisutno u Hrvatskoj.Ovo je bosnjacko prezime u BiH-u(ima oko 35 nositelja?),a ono je izvedeno od n a d i m k a prvonositelja koji ga je dobio jer je vjerojatno volio-kao vrtlar-da dosta uzgaja u svom vrtu(basci) cvijet z a m b a k.Njegovi potomci su dobili zbog toga prezime: Z a m b a k o v i c i:Zambak+o v(prisvojni dodatak)+i c(deminutivni nastavak)=Zambakov potomak. Cvijet z a m b a k je tur. rijec od ar.rijeci z a n b a q za l j i l j a n,k r i n(al-zambak=zlatoglav).Ovo prezime je izved. od f i t o n i m a,tj.naziva biljke...Zambak(zlatni ljiljan )je na historijskom grbu Bosne od srednjovkekovlja( grb dinastije Kotromanicu )...
LIT:A.Skaljic,Turcizmi u sh,jeziku,peto izdanje,Sarajevo,1985,str.646.;dr I.Smailovic,Tursko.-bosanski rj.,Tuzla,2009.,str.461.;dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zagreb,1962,str.1591.;A.Isakovic,Rj.bosanskoga jezika,Sarajevo,1995.god,str.362..


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas