Ahmetašević

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2808) - Broj facebook komentara:

Prezime Ahmetašević nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Ahmetašević, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: IbrahimPoveznice: Ahmetašević | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

AhmetovićAhmetbegovićAhmetspahićAhmethodžićAhmetlićAhmetagić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 21.3.2013.

Ovo prezime u Hrvatskoj potjece vjerojatno iz Cazinske Krajine,a prisutno je najvise u :Zagrebackoj(38),Karlovackoj(22),Primorsko-goranskoj(18),Istarskoj(7)i Licko-Senjskoj zupaniji(4).Ovo je bosnjacko prezime i u Hrvatskoj i u BiH-u.Po podrijetlu ovo prezime je PATRONIMIK, jer je izved.od rijetkoga bosnjackog m.os.imena prvonositelja AHMETASA(na S je tvrdi znak)(nom.Ahmetas):AHMETAS+posesiv.dodatak-EV+deminutiv.nastavak-IC=A h m e t a c e v i c,sto znaci AHMETASEV SIN.Ime Ahmetas--prema onomasticaru prof.I.Smailovicu i orijentalisti A.Skaljicu--je hipokoristik od m.os.imena A h m e t,iz ar. A h m a d=mnogo hvaljen;najpohvaljeniji.---I z v o r i:Dr I.Smailovic,Musliman.imena orijental.porijekla u BiH-u,Sa,1990,str.133.-4;A.Skaljic,Turcizmi u sh,jez.,Sa,1985,str.75.


amir - Datum: 20.3.2013.

Prezime Ahmetašević je veoma rasprostranjeno na području Bosne i Hercegovine.Uglavnom su Ahmetaševići nastanjeni na području grada Tuzle,Gradačanice i područja Cazinske krajine tj. Cazina i Velike Kladuše.Nekoliko porodica Ahmetašević danas živi u Gospiću u Republici Hrvatskoj a porijeklom su iz Cazina..Nadam se da sam nekom pomogao.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: