Zeher

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 712) - Broj facebook komentara:

Prezime Zeher nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Zeher, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: LetiziaPoveznice: Zeher | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 23.3.2020.

Prezime Zeher u Hrvatskoj je rijetko i nose ga vecinom Bosnjaci, i nesto manje Hrvati.Danas u Hrvatskoj zivi oko 20 nositelja ovoga prezimena,i to u 2 hrv.zupanije:Istarskoj(15) i Zagrebackoj zupaniji(5).
Ovo prezime je doslo od n a d i m k a prvonositelja Zehera(nom.Z e h e r),koji potjece od tur.rijeci z e h e r=o t r o v,a ovakav nadimak dobio je prvonostitelj najvjerojatnije zbog svoga karaktera("Ljut kao zeher").O etimologiji i znacenju rijeci z e h e r orijentalist A.Skaljic je napisao :"z e h e r,z e e r ,m.(pers) o t r o v...<tur.z e h i r<pers.z e h r.,a etimolog prof.P.Skok napisao je ovo:"Balkanski turcizam arapskoga podrijetla(ar.z e h r>tur.z e h e r,z e h i r)iz turske medicinske terminologije:bug.,arb.z e h e r."
Lit:P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez.,knj.III,Zagreb,1973,str.648.;A.Skaljic,Turcizmi u sh jez.,Sarajevo,1985.,str.649.;A.Isakovic,Rj.bosanskoga jezika,Sarajevo,1995.,str.366;Dr.I.Smailovic,Tursko-bosanski rj,Tuzla,2009,str.463.;Dr.B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zagreb,1962,str.1592.;https://actacroatica.com/hr/surname/Zeher;www.prezime.net/Zeher


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas