Dajč

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1060) - Broj facebook komentara:

Prezime Dajč nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Dajč, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: Gordana DajčPoveznice: Dajč | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Dajčer

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Clav897 - Datum: 11.4.2021.

Dajč (nem. Deutsch) – prezime ašenaskog jevrejskog porekla, toponim. Ukazuje na to da je porodica nemačkog porekla, odnosno da su se preci doselili iz Nemačke (Deutsch – Nemac, nemački).
Kusin takođe pominje mogućnost da je ovo prezime označavalo govornika nemačkog jezika ili jidiša (Deutsch/Dajč/DEUTSCH/DAUTSCH ‒ jid. ‒ Jidiški דײַטש ,prezime izvedeno od nemačkog ‘govornik nemačkog/jidiša’).
Postoji i varijanta Dojč koja je prikladnija nemačkom izgovoru, dok je prisustvo samoglasnika ''a'' karakteristično za jidiš – jezik Aškenaza koji su se doselili iz Zapadne Evrope na Balkan.
To je jedno od najčešćih zagrebačkih jevrejskih prezimena, zajedno s prezimenima Švarc, Kon, Nojman i Špicer.
Kusin na strani 220 svoje doktorske disertacije navodi i sledeće podatke:
''Godine je 1910. car i kralj Franjo Josip I. (1830. ‒ 1916.) drvotršcu, veletrgovcu i veleposjedniku Filipu Feivelu Šrageu b. Benjamin Deutschu (u. 1919. g. u dobi od 96 g.), njegovoj supruzi Franjici r. Hertman i sinovima Vilimu (1853. ‒ 1926.), Benku (1863. ‒ 1923.) i Albertu (r. 1867.) te njihovim zakonitim potomcima dodijelio plemstvo s predikatom Maceljski, prema maceljskoj šumi, te su Vilim, Albert i Benko dotični plemićki naslov preuzeli kao prezime (Deutsch-Maceljski). Ovo su prezime preuzeli i neki pripadnici obiteljī Granitz i Hochsinger, koji su pripadali istoj porodici kao i gorenavedeni.’’
Fonetizacijom prezimena Deutsch nastalo je i prezime Duić u Zagrebu (porodica Duić iz okoline Travnika nije u srodstvu s njima).
Prisutno je u Hrvatskoj i Srbiji.
Hrvatska glumica Lea – Dragica Dajč koja je umrla na putu za Aušvic javnosti je dobro poznata, a pisma koja je napisala Hilda Dajč redak su dokument, iz njih možemo pročitati u kakvim su uslovima živeli Jevreji u logoru na Sajmištu.

IZVORI:
Kusin, Igor. Antroponimija zagrebačkih Židova od početka XIX. St. do Drugog svjetskog rata. Zagreb. Filozofski fakultet: 2020.
https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9B%D0%B5%D0%B0_%D0%94%D0%B0%D1%98%D1%87
http://www.open.ac.uk/socialsciences/semlin/sr/hilda-dajc.php


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas