Zefkić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 4 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1922) - Broj facebook komentara:

Prezime Zefkić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Zefkić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: VeronikaPoveznice: Zefkić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Tepidarium - Datum: 29.9.2020.

Postoji specifikum derivacija janjevačkih imena, nadimaka i prezimena., Filip = Lipa, Lorenc = Ljolje, Nikola = Kolja, Jozef = Zef/Zefo, Frančesko = Češko, Tereza = Leska, Anastazija = Nasta...itd. Još kad se nadoda dijaspora koja je mijenjala prezimena na način da su uzimali očevo ime u GENITIVU. Primjer: Ivan Tadije Berišić(a) = John Tadie. Tadie postaje prezime. Slučaj je i obitelji Zefo, njihov djed je Jozef Đurić. Uzeli su si prezime Zefo. Tako da etimologija korijena Zef ovdje nema veze s ničim drugim osim Jozefom.


tibos - Datum: 3.9.2013.

Za JANJEVO o etimologiji ovoga prezimena:

Gosp.Jozef Glasnovic je najvjerojatnije uzeo prezime ZEFKIC od imena ZEFKO,sto je --kao i njegov nadimak--hipokoristik od njegovog os.imena.Naime ,istaknuti onomasticar prof.dr M.Simundic je napisao u svom RJECNIKU OSOBNIH IMENA,na str.165.-oj,(Zagreb,1988.g.)da su imena Zefa,Zefi,ZEFO,ZEFKO(Kurziv je TIBOSOV)hipokoristici od os.m.imena JOZEF.Dakle,i nadimak ZEFO koji je nosio gosp.Jozef je,takodjer,hipokoristik od njegovog os.imena.PS:Prof.M.Simundic je napisao da su Zefe,Zefa,Zefi,ZEFO,ZEFKO hipokoristici od os.m.imena ZEFIR I ZEFIRIN(Ibid.,str.380.)
Uz pozdrav
Tibos(Ibrahim Tabakovic,prof.historije)


Janjevo - Datum: 3.9.2013.

Tibose,vidim da si se raspisao i raspisao i sve to što si pisao ima logike, ali nisi potpuno u pravu. Prezime Zefkić je staro oko 80 godina, to je izmišljeno prezime, a izmislio ga je Jozef (nadimak Zefo) Glasnović koji je zbog čestih problema koje je imao prilikom dobivanja pošte i raznih dokumenata promijenio u Zefkić. Inače je u Janjevu, na Kosovu živjelo dosta Glasnovića, tako da Zefkići pripadaju lozi Glasnović.


tibos - Datum: 9.4.2013.

Vrlo rijetko i pretezno hrvatsko prezime.Potjece sa Kosova.Prisutno je samo u Zagrebackoj zupaniji(Zagreb:27).Po podrijetlu ovo je prezime PATRONIMIK,jer je izved.od m.imena prvonositelja ZEFKE(nom.ZEFKO):ZEFK(O)+deminutiv.nastavak-IC=ZEFKIC,sto znaci ZEFKIN SIN.Prema onomasticaru prof.M.Simundicu ime ZEFKO je hipokoristik od m.imena ZEFIR ili ZEFIRIN,koja su izved.od lat.Zephyrus,Zephirus od grc.zephyros-zapadni vjetar;vrsta tkanine.I drugi znanstvenici pisali su o etimologiji i znacenju rijeci z e f i r . Leksikograf dr B.Klaic smatra da ova rijec znaci:"1.topli blagi vjetar;lahor;laki vjetric,2.lagana tkanina;"dok turkolog prof.I.Smailovic je naveo da ova rijec u suvremenom tur.jeziku znaci:izdisanje i vrstu finog platna za kosulje i bluze.Americki etimolog E.Partridge napisao je :"z e f i r dolazi...od l.z e p h y r u s...od Gr.z e p h u r o s-zapadni vjetar...ili blagi vjetar;personif.sumski bog Z e p h u r o s,l.Z e p h y r u s...Gr.z e p h u r o s je tamna podrijetla:ali vjerojatno(Hofmann--njem.etimolog i klasicni jezikoslovac)je srodno sa Gr.z o p h o s-mrak...tj.zapad...";dok su klasicni jezikoslovci O.Gorski i N.Majnaric naveli ovo:"z e p h u r o s,1)zefir,vjetar zapadnjak,sad ostar i studen,sad opet blag.2)personif.bog toga vjetra."--I z v o r i:M.Simundic,Rj.osobnih imena ,Zgb,1988,str.380.;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zgb,1962,str.1592;Dr I.Smailovic,Tursko-bosanski rj,Tuzla,2009,str.463.;E.Partridge,ORIGINS:A Short Etymological Dictionary of Modern English,New York,1983.,p.818;Majnaric-Gporski,Grcko-hrv.srp.rj,Zgb,1960,str.247.;hjp.novi-liber.hr/(vidi pod z e f i r);www.prezime.net/Zefkic


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas