Furundžija

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1534) - Broj facebook komentara:

Prezime Furundžija nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Furundžija, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: JozoPoveznice: Furundžija | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 12.1.2020.

Prezime Furundzija u Hrvatskoj nose Hrvati.Danas u Hrvatskoj zivi od 60 do 100 Furundzija,i to u vecini zupanija,a najvise u:Pozesko-slavonskoj(15),Istarskoj(10),Medjimurskoj(10),Zagrebackoj(10) i Vukovarsko-srijemskoj zupaniji(5).Ovo prezime je doslo od z a n i m a n ja prvonositelja koji je bio obrtnik koji pravi f u r u n e,pecar(na c meki znak),pekar.Naziv f u r u n d zi j a je izved :1<tur.f u r u n...<grc.fournos + tur.suf.-c i,od kojeg je izved balkan.suf -dz i j a(dzi + dodatak -j a),koji znaci vrsitelja radnje kada se doda imenici m.roda.
Orijentalist A.Skaljic je napisao da je tur.rijec f u r u n od grc.f o u r n o s,dok je etimolog prof.P.Skok dokazao da je tur. furun dosao iz balkanskoga latiniteta.
Lit:hjp.znanje.hr(Vidi:furundzija);P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,knj.I,Zagreb,1971,str.538.;A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez,Sarajevo,1985,str.286.;A.Isakovic,Rj.bosanskoga jezika,Sarajevo,1995,str.81.;https://actacroatica.com/hr/surname/Furundzija;www.prezime.net/Furundzija;www.rodoslovlje.hr/istaknuta-vijest/muslimanska-prezimena-u-hrvata


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas