Alihodžić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 5109) - Broj facebook komentara:

Prezime Alihodžić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Alihodžić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: Alis AlihodzicPoveznice: Alihodžić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

rasim alihodzic - Datum: 9.8.2011.

Da li Alihodzici iz Bosne su porijeklom iz Sandzaka ili obrnuto.


Ibrahim Tabakovic - Datum: 6.6.2011.

Prezime ALIHODZIC je PATRONIMIK ,jer je izvedeno najvjerovatnije od imena prvonositelja --ALIJA HODZA,i to je najprije skraceno prema turskom nacinu:ALI-HODZA,ALIHODZA--od cega je na kraju izvedeno prezime:ALIHODZ+ sufiks -IC za tvorbu prezimena.Osobno m.ime ALIJA je ar.podrijetla:ALIYY(ALI) znaci UZVISEN,VISOK;ODLICAN;MOCAN;OTMJEN,a njegov naslov HODZA je perz.podrijetla(tur.hoca,hace<perz.hage)=muslimanski svecenik,;vjeroucitelj;muderiz(profesor) u medresi.Kao naslov rijec h o d z a se dodaje uvijek iza imena.Tako su nastala i druga prezimena kao i ovo,tj.spojila su se sa naslovom hodza :Omerhodzic,Sijamhodzic,Hajdarhodzic,Malhodzic,Duganhodzic,Halilhodzic itd.
Izvor:Dr I.Smailovic,Musliman.imena orijental.por.u BiHu,Sarajevo 1990,str.140;A,Skaljic,Turcizmi u sh.jeziku,Sarajevo 1985,str,88.332;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,knj 1,Zagreb 1971,str.677-678.;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci...,Zagreb 1962,str.53.592.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: