Uremović

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2223) - Broj facebook komentara:

Prezime Uremović nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Uremović, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: MatijaPoveznice: Uremović | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

ilir - Datum: 4.6.2021.

Ono što sam ja istraživao je sljedeće. Sabo Uremović zabilježen 1717. u Perušiću prema matičnim knjigama.
Prema knjizi S. Pavičića, Seobe i naselja u Lici, Uremovići dolaze u Perušić iz Ledenica, nakon oslobađanja Like od Turaka. Dio porodice se seli iz Perušića u područje Baljevca u Cazinskoj Krajini u 18. stoljeću.
U članku John P. Kraljić: Povijest Ledenice do godine 1871. piše da Uremovići u Ledenice dolaze u doba turskih ratova negdje u razdoblju od 16. do 17. stoljeća. Postoji legenda da prilikom napada Turaka na Ledenice, jedan je Turčin preživio i njega su krstili i vjenčali s mjesnom ženom i da je tako nastala obitelj Uremović.
Iz knjige Šimunovića o prezimenima sam izvukao: Od Urem izvedeno je patronimno prezime Uremović. Ono je oko Perušića, oko Rijeke, Ledenica, Žabnog i Slavonskog Broda.
Urem je arbanaški etik Reme od Romanus (= Romej = Grk, Vlah, Bizantinac, pravoslavac). Etik je usvojem turskim posredništvom, dodavanjem početnoga /u-/ riječi koja počinje sa /r-/. Kako je, primjerice, turski Urus(=Rus), tako je Urem (=Reme, Romej). Na hrvatskom jezičnom portalu isto piše.
Danas postoje Uremi u gradu Pirovcu koji se prije zvao Zlosela. U članka SUŠAČKA REVIJA broj 70/71
Mladen Urem piše: U susjedstvu palače Draganić-Vrančić danas je zapuštena kuća moje obitelji Urem, stara više od 500 godina. Zahvaljujući predanom gradivu saznao sam i da su moji pretci u kontinuitetu od najmanje tri stoljeća bili nasljedni kapetani u Pirovcu, zapovjednici obrambene linije od turskog osvajača (linija Vransko jezero-Šibenik), mjesni suci i harambaše. Kako jedna od ulica u Pirovcu nosi ime Urem kapetanâ, shvatio sam, dobivši uvid u novo gradivo da se ne radi o samo jednom kapetanu, već o obiteljskom kontinuitetu koji je trajao stoljećima. O tome svjedoče brojna pisma, ugovori, katastik Pirovca iz 1750. godine i drugo gradivo iz zbirke obitelji Draganić-Vrančić.
Iz razgovora s gospodinom M. Uremom, saznao sam da je Faust Vrančić dobio posjede u Ledenicama no ne zna je li to preuzeo. Kasnije je to naslijedila obitelj Draganić-Vrančić tako da je postojala povezanost Ledenica i Pirovca. Tako je navodno i dospjela obitelj Draginić u Ledenice. Znači da je moguće i da se kao harambaše i ratnici, dio obitelji Urem preselio u Ledenice i nazvan Uremović. Tome ide u prilog i to da se u katastiku Pirovca iz 1750. godine navodi prezime Urem i u obliku Uremović. Također znamo da su Mlečani napali Ledenice 1600. godine i piše da su opustošili Ledenice. Budući da je Pirovac bio pod Mlecima, postoji mogućnost da su tad i Uremi došli u Ledenice. Pavičić na str. 208 kaže: Stanovništvo Ledenica činili su u to vrijeme ili starinci ili uskoci sa susjednih otoka i sjeverne i srednje Dalmacije.


Gogi - Datum: 21.7.2017.

Prezime potjece od osobnog imena Hurem, Uremovici su starinom licki muslimani, pokrsteni nakon povratka Like pod Austriju. Rod sa Bosnjacima Huremovicima iz B.Krajine koji su tamo doseljeni nakon sto su izbjegli iz Like.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas