Pater Luka Rađa moli za pomoć u liječenju

izvor: Slobodna Dalmacija, 15.08.2012.

U Slobodnoj Dalmaciji je izašao članak o našem Luki Rađi koji redovito posjećuje ovu stranicu, a pogotovo forum. U cijelosti prenosim tekst, pa ko može neka pomogne!

Ljudi dobra srca, pomozite pateru Luki Rađi! Mreža prijatelja i suradnika popularnog isusovca, apostola mladih i bolesnih, koji se već desetu godinu oporavlja u Specijaliziranoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim toplicama od posljedica teške prometne nesreće, poziva građane i tvrtke da pomognu u liječenju za koje siromašni redovnik nema sredstava.
Pater Luka je nepokretan, ali suvremena medicina može mu pomoći, a usprkos teškoj bolesti komunicira na sve moguće dostupne načine sa stotinama ljudi: šalje kratke nedjeljne propovijedi u mobitelskim porukama, osnovao je internetsku župu, snima kratke filmove, piše, stvara molitvenu mrežu, prima goste iz cijelog svijeta...

Dok je bio pokretan, p. Luka je slovio kao jedan od najomiljenijih hrvatskih svećenika, bilo ga je na svim stranama. Nakon djetinjstva u Splitu, 1979. godine u Zagrebu upisuje elektrotehniku, ali nakon nekog vremena, posjećujući čuveni isusovački vjeronauk u Palmotićevoj, osjeća duhovni poziv i priključuje im se 1983. godine.
- Zaljubija san se u Boga i reka “ćao” prošlom životu. U Splitu su me poznavali kao berekina s Kmana, a kad sam se pojavija u isusovačkom talaru, pali su u nesvist – kazao nam je kad smo ga prije nekoliko godina posjetili u bolnici. Zaredio se 1992., zatim je dvije godine bio vjeroučitelj u Osijeku, a 1996. u Rimu doktorira dogmatsku teologiju.
Tri godine kasnije boravi u Bangladešu gdje prikuplja materijal za knjigu o pateru Anti Gabriću, jednom od najpoznatijih svjetskih misionara i kandidatu za hrvatskog blaženika. Rađa nakon toga radi u Americi, u Baltimoreu dvori ljude bez nade u bolnici za umiruće. Počinje raditi s mladima u Zagrebu 2000. godine, a oni masovno dolaze na njegova predavanja, pa iz svega nastaje SKAC, Studentski katolički centar.
- Mladi su proroci vremena, viruj mi. Tek sam s njima zapravo počeo učiti teologiju, bolji su mi oni bili profesori nego moji s Gregoriane – uvjeravao nas je.
S Uredom za mlade HBK pokreće 2003. godine projekt duhovno-rekreacijskog centra “Modrave” u šibenskoj biskupiji, gdje su mladi kršćani u kampu uz more između Pirovca i Draga trebali raditi, učiti, moliti i guštati. Pri povratku s kampa 2003. godine, u zavoju kod Benkovca, automobil mu je proklizao, podletio je pod teretnjak i zadobio teške ozljede: nagnječenje mozga s krvarenjima u moždanoj ovojnici, cerebralna koma, brojni prijelomi... Dva mjeseca je bio u komi, probudio se nepokretan i bez dara govora.

Nakon deset mjeseci gubi pravo na liječenje o državnom trošku, pa je smješten u dom za stare i nemoćne. Tada počinju akcije prikupljanja novca, jer se p. Luka može oporaviti uz dugotrajnu terapiju - premda mu je kralježnica zdrava, zbog oštećenog mozga lijeva strana tijela još mu je prilično oduzeta, premda može govoriti i ustati iz kolica. Još voli neke iste stvari:
- Hajdukovac sam od glave do pete. Kad prohodam, eto mene na Poljud!

Pomoći mu se može na broj tekućeg računa u PBZ-u: 2340009-3206845858, a informacije o p. Lukinu liječenju i radu mogu se dobiti u SKAC-u ili u Specijalnoj bolnici u Krapinskim toplicama, te na stranicama http://paterluka.blog.hr/.


Poveznice: Luka Rađa | Slobodna Dalmacija | pomoć |

Arhiva svih vijesti
Prethodna vijest:
Registracija i logiranje korisnika na Ogorje.net

Sljedeća vijest:
Međunarodni projekt Friedensgrund u Ogorju

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: