Osnovana Lokalna akcijska grupa Zagora

Admin, 02.02.2015.

Napokon se pokrenula inicijativa usmjerena ka razvoju ruralnog područja Dalmatinske zagore.
Naime, Muć, Dicmo, Dugopolje, Klis i Lećevica odlučili su osnovati Lokalnu akcijsku grupu Zagora čiji bi primarni zadatak bio izrada lokalne razvojne strategije, prenosi portal Dalmacija News.
Ta bi strategija trebala definirati razvojne projekte svih 5 općina, a ideja je da se prate natječaji ministarstva i EU fondova, te se prijavljuju projekti na razne natječaje kako bi se na taj način priskrbila novčana sredstva za izvođenje projekata.

Eto možemo se samo nadat da će se okupit pametni i kvalitetni ljudi na ovom projektu i da će NAPOKON netko nešto poduzeti za ovu našu zaboravljenu i napaćenu Dalmatinsku zagoru!

Vidjevši ovu inicijativu naš Luka Rađa je odmah iznio neke prijedloge, pa ih ovdje prenosimo:
Vidio sam na www.ogorje.net dobru zamisao da se predloži projekt koji bi se realizirao iz EU fondova. A moj me Ogorski ponos potiče da razmislim što bi se moglo.
Čujem da se već krenulo sa realizacijom vjetroelektrane u Ogorju. Ali i vjetroelektrana na Svilaji je planirana - EU bi to mogla realizirati. Priča se i o vodovodu u Ogorju to bi se isto moglo predložiti EU da realizira. Ali iz iskustva rada s mlađarijom, osjetio sam da bi dobro išlo s kampom za mlade.
Krenemo s kampom za mlade na Svilaji. Već je HV probila put za gore. A valjalo bi podići i neke nastambe, podno vrha Svilaje, recimo oko pojilišta Rivina. Montažno naselje tek da ne budu šatori. Taj kamp bi se gradio na principima kako je nastajao i kamp za mlade Modrave.
Kako tu ne bi u obzir došlo more. Moglo bi se recimo sa Svilaje spuštati s onim paraglajdom. Mlade bi se još moglo angažirati da bacaju kamena s ramena. Pa utrkivanje magarcima. Taj program oko angažmana mladih bi trebalo prepustiti udruzi SKAC. Oni znaju kako u takav kamp dovesti mlade iz cijele Hrvatske a i šire.
Vjerujem da bi se našlo dovoljno i onih koji bi mogli stanovati u kampu za realizaciju obnove stočarstva, recimo mladi čuvaju koze ili ovce po Svilaji. Moglo bi se krenuti sa mljekarom na Svilaji. A mladi će se već zabavljati na dernecima u Ogorju.
Moglo bi se započeti sa udrugom koja bi njegovala narodne nošnje i običaje. I druge inicijacijative za revitalizaciju Dalmatinske Zagore.

Od srca p. Luka Rađa, isusovac


Poveznice: Muć | Dicmo | Dugopolje | Klis | Lećevica | Zagora |

Arhiva svih vijesti
Prethodna vijest:
Pomoć žrtvama poplava u Slavoniji, BiH i Srbiji

Sljedeća vijest:
Novi izgled Ogorje.net i prilagođenost pametnim telefonima

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: