Crivac

Ekonim je istovjetan sa crivac, ikavskim oblikom imenice crijevac, nazivom biljnog roda (Stellaria) sa stotinjak vrsta zeljstih biljaka iz porodice karanfila (klinčića). U Dalmatinskoj zagori je poznat i s nazivom mišjakinja. Najčešći su obični crivac (Stellaria media), vrlo rašireni korov, te velecvjetni crivac (Stellaria holostea) u hrastovim šumama. Nisu u pravu oni autori koji ekonim Crivac pokušavaju izvesti od crivac, ikavskog oblika umanjenice od crijevo, ne vodeći računa da ona glasi crivce (crijevce) a nikako crijevac (crivac). M. Matas čak i proširuje tezu da je „moguće da se u crijevastu izgledu zaravni krije odgovor o porijeklu imena naselja.“ Dakako, pri ovoj tvrdnji nije vođeno računa o činjenici da se staro naselje nalazilo sjevernije od današnjeg i nosilo je naziv Donje Pribude, kako je i upisano u venecijanskom zemljišniku iz 1711. godine. S nazivom Crivac, a to je novije naselje, smješteno južnije od starog, na rubu polja, javlja se u austrijskom zemljišniku iz 1835. godine. Sličnih primjera je malo u ekonomiji: Crevarska Strana, naselje na Kordunu u općni Gvozd i Crijevčići pokraj Kladnja u Bosni.

Zaseoci sela Crivac

DOLAC CRIVAČKI
Dvočlani se ekonim sastoji od imenice dolac i pridjeva posvojnog crivački, izvedenog od Crivac.
Drugi član ekonima imenica dolac s jezičnog motrišta izveden je od imenice dol (manja dolina, udolina), iako je dolac ponajprije zemljopisni pojam kojim se označuje manja krška udolina, obična takva koja se naseljuva i konfiguracijom tla određuje oblik naselja i raspored kuća u njemu.
Najprije o imenici dolac u ekonimiji Cetinske krajine, gdje se susreće čak 15 puta: Čačijin Dolac (Bajagić), Vinčića Doci (Dabar), Ivan Dolac i Lovrića Dolac (Hrvace), Bravčev Dolac, Bukov Dolac i Vukov Dolac (Koljane), Dočić u Ljuti (Ljut), Dočina (Obrovac Sinjski), Zlidoci (Otok), Putnikov Dolac (Ruda), Strmendolac, Mali i Veliki Strmendolac (Strmendolac), Vrandolac (Tijarica).
Što se pak tiče hrvatske ekonimije, naselje Dolac nalazi se u okolici Požege), Dolci su pokraj Orahovice, na samoborskom području je Dolec Podokićki, u Omiškoj zagori nalaze se Donji Dolac i Gornji Dolac, dok je Primorski Dolac u Trogirskoj zagori.
Imenica dolac također se susreće i u bosansko-hercegovačkoj ekonimiji: Dolac (Busovača, Glamoč, dva naselja u općini Travnik, Zavidovići, Zenica), Donji Dolac (Sarajevo), Duratbegov Dolac (Uskoplje), Ljuti Dolac (Široki Brig). Drugi član ekonima pridjev crivački izveden je od ekonima Crivac, koji je već obrađen u ovoj knjizi.

VRBA
Crivački zaselak Vrba, smješten pokraj vodotoka Vrbe, dobio je po njoj i naziv. S toponimijskog motrišta ekonim Vrba već je obrađen u ovoj knjizi (Bračević, Ravna Vrba).


Poveznice: Crivac | selo | zaseok | dolac crivački | vrba |

Ostala mjesta

BračevićCrivacDonje OgorjeDonje PostinjeDonji MućGizdavacGornje PostinjeGornje OgorjeGornji MućMala MilešinaNeorićPribudeRadunićRamljaneSutinaVelika MilešinaZelovo

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: