O mjestu

Područje Ogorja je udaljeno nekih 40-tak kilometara od Splita. Da odmah na početku pojasnim, pod Ogorje podrazumijevam cijeli ogorski kraj pod Svilajom, zato i je naziv stranice ogorje.net, a ne npr. bracevic.net pošto je Bračević moje selo.
U tom ogorskom kraju ima više sela kao npr. Pribude, Milešina, Ogorje Donje, Ogorje Gornje itd. čiji stanovnici su usko povezani rodbinski, prijateljski, poslovno, neprijateljski... tako da cjepkanje na manje dijelove nema smisla ionako smo mali, pa eto bar ovako online da se sva sela obuhvate. Inače sve to skupa spada pod općinu Muć, pa slijede podaci od cijele općine.

Općina Muć

Općina Muć na karti

Broj stanovnika (popis 2011.): 3882
Površina: 210,80 km2
Naseljenost: oko 20 stanovnika po km2
Obradiva površina: oko 1000 hektara
Prema najnovijem Leksikonu naselja Hrvatske (knjiga prva Zagreb 2004. i knjiga druga 2005. godine) u općini Muć je sedamnaest naselja (u zagradama je broj stanovnika po popisu iz 2011. godine):

*podaci su preuzeti iz knjige "Hrvatski rodovi općine Muć", Ante Ivankovića.

Mućko područje prema crkvenoj podjeli:


SPLITSKO-MAKARSKA NADBISKUPIJA, Kliški dekanat

  • - ŽUPA MALE GOSPE DONJI MUĆ: Donji Muć, Bračević, Donje Postinje, Gornje Postinje
  • - ŽUPA SVETOG PETRA MUĆ GORNJI: Muć Gornji
  • - ŽUPA SVIH SVETIH NEORIĆ: Neorić, Sutina, Zelovo Sutinsko

ŠIBENSKA BISKUPIJA, Drniški dekanat

  • - ŽUPA SV. JURJA MUČENIKA OGORJE: Donje i Gornje Ogorje, Mala Milešina, Radunić
  • - ŽUPA SVIH SVETIH ZLOPOLJE: Bračević, Pribude i Velika Milešina
  • - ŽUPA SVETOG FRANE ASIŠKOG CRIVAC: Crivac
  • - SAMOSTALNA KAPELANIJA RAMLJANE: Ramljane

- Ovi prostori su naseljeni još od vremena Ilira, gdje je Mletčka vlast naseljavala prostor. Do 1931. godine bilježi se trend porasta broja stanovnika (8427), a od 1931. do danas broj je smanjen za 50%. Također u Splitu živi oko 49% doseljenika iz dalmatinske zagore. U posljednjih 15 godina najveća stopa pada broja stanovnika i problem maltuzijanizma - velikog broja neženja.
Što se tiče gospodarstva sve je vezano uz Muć. Tako su do 1990. g. postojala tri pogona: "Metind", "PZ Visovac" i "Fazanerija". Od 1990. do 2001. nastupila kriza privrednih subjekata. A 2002. pokreću se industrijske zone "Prisike" - Muć i "Podi" - Dugopolje, sa velikim poreznim olakšicama. To je dovelo do niske cijene zemljišta 1m2=1Euro. Uložilo se 120 milijuna kuna, potpisano 25 ugovora. Najveći ulagači su: "Bitumina d.o.o." i "Samoborka d.o.o.".
Ovi podaci su preuzeti iz prezentacije g. Joška Marasovića: "Općina Muć - razvoj i zaštita okoliša". Pa niste valjda mislili da ja znam šta je maltuzijanizam?!

A evo i karta da pobliže vidite di je Ogorje u odnosu na Split. Nekih 30-40 minuta vožnje, pogotovo sad kad su veliki dio cesta obnovili.

Šira karta ogorskog kraja

Autobusne linije

Sljedeći prometovi autobusi voze na toj relaciji:
- Linija broj 73 (SPLIT-BIDNIĆ-OGORJE)
- Linija broj 71 (SPLIT-NEORIĆ-SUTINA)
Za više podataka o redu vožnje posjetite stranice Promet d.o.o. ili nazovite na 021/407-999.

Oglas

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: