O mjestu

Selo je udaljeno nekih 40-tak kilometara od Splita. Mjesto Ogorje se dijeli na Donje i Gornje, međutim u tom kraju postoje i zaseoci kao Pribude, Bračević, Milešina, Vrba i drugi koji također spadaju pod taj ogorski kraj. Danas će većina mještana prije reći da su iz npr. Bračevića, Pribuda i sl., nego da su iz Ogorja, jer je Ogorje područje, a npr. Bračević je selo koje se nalazi u tom ogorskom kraju. Nadam se da sam to dobro definira. Tako ja razmišljam, a sad, ima i pametnijih ljudi koji su to sve malo detaljnije obradili pa onda mi glupi prepišemo od njih... Inače sve to skupa spada pod općinu Muć, pa ću ja ode i dat neke podatke od cijele općine. Daklem...

Općina Muć

Općina Muć na karti

Broj stanovnika (popis 2011.): 3882
Površina: 210,80 km2
Naseljenost: oko 20 stanovnika po km2
Obradiva površina: oko 1000 hektara
Prema najnovijem Leksikonu naselja Hrvatske (knjiga prva Zagreb 2004. i knjiga druga 2005. godine) u općini Muć je sedamnaest naselja (u zagradama je broj stanovnika po popisu iz 2011. godine):

*podaci su preuzeti iz knjige "Hrvatski rodovi općine Muć", Ante Ivankovića.

Mućko područje prema crkvenoj podjeli:


SPLITSKO-MAKARSKA NADBISKUPIJA, Kliški dekanat

  • - ŽUPA MALE GOSPE DONJI MUĆ: Donji Muć, Bračević, Donje Postinje, Gornje Postinje
  • - ŽUPA SVETOG PETRA MUĆ GORNJI: Muć Gornji
  • - ŽUPA SVIH SVETIH NEORIĆ: Neorić, Sutina, Zelovo Sutinsko

ŠIBENSKA BISKUPIJA, Drniški dekanat

  • - ŽUPA SV. JURJA MUČENIKA OGORJE: Donje i Gornje Ogorje, Mala Milešina, Radunić
  • - ŽUPA SVIH SVETIH ZLOPOLJE: Bračević, Pribude i Velika Milešina
  • - ŽUPA SVETOG FRANE ASIŠKOG CRIVAC: Crivac
  • - SAMOSTALNA KAPELANIJA RAMLJANE: Ramljane

- Ovi prostori su naseljeni još od vremena Ilira, gdje je Mletčka vlast naseljavala prostor. Do 1931. godine bilježi se trend porasta broja stanovnika (8427), a od 1931. do danas broj je smanjen za 50%. Također u Splitu živi oko 49% doseljenika iz dalmatinske zagore. U posljednjih 15 godina najveća stopa pada broja stanovnika i problem maltuzijanizma - velikog broja neženja.
Što se tiče gospodarstva sve je vezano uz Muć. Tako su do 1990. g. postojala tri pogona: "Metind", "PZ Visovac" i "Fazanerija". Od 1990. do 2001. nastupila kriza privrednih subjekata. A 2002. pokreću se industrijske zone "Prisike" - Muć i "Podi" - Dugopolje, sa velikim poreznim olakšicama. To je dovelo do niske cijene zemljišta 1m2=1Euro. Uložilo se 120 milijuna kuna, potpisano 25 ugovora. Najveći ulagači su: "Bitumina d.o.o." i "Samoborka d.o.o.".
Ovi podaci su preuzeti iz prezentacije g. Joška Marasovića: "Općina Muć - razvoj i zaštita okoliša". Pa niste valjda mislili da ja znam šta je maltuzijanizam?!

A evo i karta da pobliže vidite di je Ogorje u odnosu na Split. Nekih 30-40 minuta vožnje, pogotovo sad kad su veliki dio cesta obnovili.

Šira karta ogorskog kraja

Autobusne linije

Sljedeći prometovi autobusi voze na toj relaciji:
- Linija broj 73 (SPLIT-BIDNIĆ-OGORJE)
- Linija broj 71 (SPLIT-NEORIĆ-SUTINA)
Za više podataka o redu vožnje posjetite stranice Promet d.o.o. ili nazovite na 021/407-999.

Oglas

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: