Klišanin

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 5503) - Broj facebook komentara:

Prezime je ustvari naziv stanovnika Klisa, mjesta s poznatom i danas dobor očuvanom tvrđavom, smještenom između Kozjaka i Mosora, kojom se kroz povijest štitio pristup gradu Splitu sa sjeverne strane.
Prema istraživanjima K. Draganovića i M. Džaje Klišani livanjskog područja nastali su od roda Džaja, koji su prije doseljenja u Aržano (selo Imotske krajine, na tromeđi s općinama Tomislavgrad, Sinj i Livno), a kasnije u Miše, selo na livanjskoj strani Buškog Blata, živjeli na Klisu ili u njegovoj neposrednoj blizini. Nakon doseljenja u aržansko-buškoblatsko područje dio Džaja prihvaća obiteljski nadimak Klišanin, izveden prema od naziva mjesta njihova doseljenja, kao novo prezime.
Biskup fra Pavo Dragićević je 1741/1742. godine u Mišima, selu na livanjskoj strani Buškog blata, zabilježio dvije obitelji s prezimenom Klišanin: Dujinu s 18 i Petrovu s 10 duša, ali 3 članu obitelji Ivana Džaje (u izvorniku Caio). Inače, prezime Džaja zbog glasa „dž“ sve do Ljudevita Gaja piše se u livanjskim maticama na ravno sedam načina: Chaja, Giaja, Gxaja, Cxajja, Caja, Xaja, Czaja, što se može čitati na različite načine: Džaja, Đaja, Žaja i Čaja.
Prezimena Džaja i Klišanin još se više udaljavaju u popisu bosansko-hercegovačkih Hrvata katolika biskupa fra Marijana Bogdanovića iz 1768. godine, koji je Klišane zabilježio:
-u Mišima 23-članu obitelj Luke Klišanina,
-u Vučićima (danas livanjsko selo Golinjevo i duvanjsko Prisoje) 9-člano kućanstvo Mije Klišanina,
-u Glamoču 2-člano domaćinstvo Ivana Klišanina,
dok su istodobno upisane:
-u Rujanima dvije obitelji s prezimenom Džajić: Matina i Andrijina s 12 odnosno 4 duše.
Danas na livanjskom području Klišani žive u Mišima i Golinjevu,a na duvanjskom području smješteni su u Šujici (2001. godine 20 obitelji s 92 duše). O šujičkim Klišanima izdvajamo sljedeće podatke: Mate Klišanin iz Miša najprije je početkom 19 stoljeća bio čobanin-najmenik na Borovoj Glavi (prijevoj između Livanjskog i Šujičkog polja), a zatim se stalno nastanio u selu Galečiću pokraj Šujice, gdje je živio 25 godina. 1846. godine preselio se u Šujicu, u zaselak Bogdašić, gdje mu i danas žive potomci. Kod njega je u Galečiću izvjesno vrijeme živio i njegov rođak Tadija, koji se 1846. godine preselio u selo Mile pokraj Jajca, gdje mu i danas žive potomci.
I današnja dvočlana donjemućka obitelj s prezimenom Klišanin livanjskih je korijena.

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Klišanin | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Klišanić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Kasim Džajić - Datum: 1.5.2009.

pozdrav svima sa prezimenom Klišanin, Džajić, Džaja,...
Ako neko ima još informacija o prezimenu Džajić molim za razmjenu?

Kasim Džajić
selo Džajići
www.neretva.rafting.ba


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas

Zadnji upisi u imenik:

Upišite se i vi!